RTV obeležila 50 godina od osnivanja redakcije na mađarskom jeziku (FOTO)

RTV obeležila 50 godina od osnivanja redakcije na mađarskom jeziku (FOTO)

U prostorijama Radio-televizije Vojvodine, u četvrtak, 4. januara, održana je konferencija za novinare povodom značajnog jubileja – pet decenija emitovanja programa na mađarskom jeziku.

Novinarima su se tom prilikom obratili Jožef Klem, urednik drugog programa Atila Marton, menadžer razvojnih projekata Hajnalka Buda i odgovorni urednik programa na mađarskom jeziku Aron Sakač, uz šefa odeljenja integrisanih komunikacija Aleksandra Timofejeva, kao moderatora konferencije.

Aron Sakač, Jožef Klem, Hajnalka Buda, Atila Marton i Aleksandar Timofejev


Jožef Klem, zamenik generalnog direktora RTV Vojvodine, podsetio da je RTV Vojvodine obeležila značajne jubileje u 2017. godini – 50 godina od osnivanja Studija M i Velikog tamburaškog orkestra RTV – a da je 2018. godina, pored pola veka programa na mađarskom jeziku, takođe 60. godišnjica od formiranja zabavnog orkestra, koji nažalost više ne postoji. Kao zaposleni RTV Vojvodine već 41 godinu, Klem je istakao serijal od 15 epizoda na srpskom i mađarskom, o istorijatu rada Redakcije na mađarskom jeziku, kojim se odaje počast ljudima koji su sebe ugradili u temelje RTV Vojvodine.

Urednik programa na mađarskom jeziku Aron Sakač, istakao je da će jubileju takođe, biti posvećene i dve specijalne emisije. Rekao je da starije kolege pričaju o tom zlatnom dobu redakcije, kada je stotinu ljudi radilo posao, koji danas radi 4 puta manje zaposlenih. Sakač je još naglasio koliko je značajna direktna komunikacija sa publikom, jer je važno da program bude u skladu sa željama i ukusom gledalaca, a ne zaposlenih.

Hajlanka Buda, dugogodišnja urednica redakcije na mađarskom i dobitnica prestižne nagrade „Slavuj Hadžić“ za 2017. godinu, rekla je da se nada da će programi, koje je radila kompletna redakcija, obradovati gledaoce.

- Na retrospektivnoj izložbi, na centralnoj proslavi u Studiju M, posetioci će moći da vide fotografije koje svedoče o tradiciji, ali i poklone, koje je naša redakcija dobijala od gledalaca, kao što su ručni radovi, umetničke slike, vezovi, liciderska srca – rekla je Buda.


- Centralnoj svečanosti prisustvovaće veliki broj naših bivših i sadašnjih kolega, kao i gostuju i javnih ličnosti, koji su često kod nas u programu ali i uspešnih reditelja, glumaca, umetnika, čije su karijere počele upravo u našoj redakciji – dodala je.

Kao posebnu zanimljivost, Hajnalnka Buda navela je prikaz monografije Nandora Kartaga, koji je prikupljao podatke o pola veka programa na mađarskom jeziku i upriličio štivo u kojem će čitajući, svi uživati.

Urednik drugog programa na mađarskom jeziku Atila Marton, u prvi plan je istakao gledanost kanala, koji je u porastu. Marton je naglasio da novinari redakcije redakcije na mađarskom nastoje da budu stubovi informisanja na mađarskom jeziku u Srbiji i Vojvodini i da su istraživanja programa pokazala da mađarska populacija u Vojvodini najčešće gleda RTV Vojvodine na mađarskom jeziku, da su te emisije ubedljivo najgledanije.

- U poređenju sa kanalima iz Mađarske, mi smo u vrhu gledanosti – rekao je Marton.

Centralna proslava zlatnog jubileja biće održana u ponedeljak, 8. januara u Studiju M, Radio Novog Sada. Svečanost će početi otvaranjem retrospektivne izložbe u 19 časova i promocijom monografije Nandora Kartaga, Zlatni jubilej naših TV emisija, a u 20 časova je Svečana emisija u direktnom TV i onlajn prenosu.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan