"RTV" proverava: Ko treba da ide na sanitarni pregled

"RTV" proverava: Ko treba da ide na sanitarni pregled

Sanitarni pregled frizera, koji osim dosadašnjeg pregleda ruku i noktiju u poslednjih godinu dana obuhvata i uzimanje brisa grla i nosa, kao i laboratorijsku analizu stolice, za pojedine poslodavce predstavlja besmislen, dodatni trošak.

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine za Radio televiziju Vojvodine objasnili su da se dodatni sanitarni pregledi rade zbog toga što nisu sve bolesti vidljive golim okom, odnosno, rad sa ljudima može dovesti i do toga da se potencijalna zaraza prenosi bez simptoma.

Sanitarni pregledi su ciljani pregledi i njihova svrha je da osoba obavi lekarski pregled na kome će se utvrditi da li je obolela sa vidljivim simptomima i znacima, ili je rezervoar ili kliconoša.

- To znači da osoba može da ima prisutne određene bakterije, koje ne izazivaju kliničke znake i simptome, ali je u riziku da ih prenese na drugu osobu – rekla je dr Smiljana Rajčević iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Obaveznom sanitarnom pregledu na svakih šest meseci podležu lica koja rade poslove snabdevanja vodom, zaposleni u proizvodnji, prometu i distribuciji hrane, medicinskih, kozmetičkih sredstava i lekova, kao i zaposleni u vrtićima i ustanovama socijalne zaštite, ali takođe i frizeri, pedikiri, manikiri, tatu i pirsing majstori. Ukoliko se tokom pregleda otkrije prisustvo bakterija, oboleli dobija privremenu zabranu rada.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Una

  pre 405 dana i 11 sati

  A ko ce nas frizere da zastiti od bolesnih musterija koje dolaze sa raznim virusnim infekcijama, koznim oboljenjima, losom higijenom... Kazne su stroge, a pri tom ne mozes svaki put da ispostujes datum pregleda. Npr. Zadnji put nisam mogla da produzim knjizicu jer sam bila bolesna, upravo od virusa koji mi je donela musterija.

  Oceni komentar:
  2
  0
jkp lisje Vreme u Novom Sadu bez vode gradsko groblje Isključenje struje betanija novosadsko porodilište elektrovojvodina novorođenčad vremenska prognoza novi sad Futog Republički hidrometeorološki zavod klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad RHMZ policija trke na mišeluku isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad JKP Vodovod i kanalizacija bez struje štrand sremska kamenica bebe Vreme u Srbiji javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija isključenja struje servisne informacije matičar raspored sahrana novi sad