"RTV" proverava: Ko treba da ide na sanitarni pregled

"RTV" proverava: Ko treba da ide na sanitarni pregled

Sanitarni pregled frizera, koji osim dosadašnjeg pregleda ruku i noktiju u poslednjih godinu dana obuhvata i uzimanje brisa grla i nosa, kao i laboratorijsku analizu stolice, za pojedine poslodavce predstavlja besmislen, dodatni trošak.

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine za Radio televiziju Vojvodine objasnili su da se dodatni sanitarni pregledi rade zbog toga što nisu sve bolesti vidljive golim okom, odnosno, rad sa ljudima može dovesti i do toga da se potencijalna zaraza prenosi bez simptoma.

Sanitarni pregledi su ciljani pregledi i njihova svrha je da osoba obavi lekarski pregled na kome će se utvrditi da li je obolela sa vidljivim simptomima i znacima, ili je rezervoar ili kliconoša.

- To znači da osoba može da ima prisutne određene bakterije, koje ne izazivaju kliničke znake i simptome, ali je u riziku da ih prenese na drugu osobu – rekla je dr Smiljana Rajčević iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Obaveznom sanitarnom pregledu na svakih šest meseci podležu lica koja rade poslove snabdevanja vodom, zaposleni u proizvodnji, prometu i distribuciji hrane, medicinskih, kozmetičkih sredstava i lekova, kao i zaposleni u vrtićima i ustanovama socijalne zaštite, ali takođe i frizeri, pedikiri, manikiri, tatu i pirsing majstori. Ukoliko se tokom pregleda otkrije prisustvo bakterija, oboleli dobija privremenu zabranu rada.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Una

  pre 517 dana i 7 sati

  A ko ce nas frizere da zastiti od bolesnih musterija koje dolaze sa raznim virusnim infekcijama, koznim oboljenjima, losom higijenom... Kazne su stroge, a pri tom ne mozes svaki put da ispostujes datum pregleda. Npr. Zadnji put nisam mogla da produzim knjizicu jer sam bila bolesna, upravo od virusa koji mi je donela musterija.

  Oceni komentar:
  2
  2
jkp lisje isključenja struje betanija bebe raspored sahrana novi sad isključenje vode novosađani Isključenje struje noć istraživača opens distrikt servisne informacije novi sad Novo naselje elektrovojvodina bez vode novosadsko porodilište horoskop gradsko groblje Evropska noć istraživača 2019 izmena režima saobraćaja jkp novorođenčad opens 2019 JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije sahrane novosadska policija klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana i ispraćaja