RUMENKA: Otvoren pansion za pse

RUMENKA: Otvoren pansion za pse

Rumenka od nedavno ima pansion za pse. Smeštaj za kućne ljubimce zvanično je otvoren u Ulici Arsenija Čarnojevića 21, a vlasnici su braća od stričeva Zeljković, Dušan i Stefan. Reč je o dvadesetjednogodišnjacima, koji su od malena negovali ljubav prema"najboljem čovekovom prijatelju", a planiraju da im to postane posao na duže staze.

Već sa spoljašnje strane, pansion "Deba NS" odaje skladnu, pre svega urednu celinu, gde je "sve na svom mestu".

Crvena fasadna cigla i specifična ograda izdvajaju se izgledom od okolnih kuća, a kombi sa logom nove firme, upućuje na proširenu delatnost u vezi s kucama raznih fela, o čemu su se novinari "Dnevnika" uverili tokom razgovora s dvojicom mladića.

I dok su ćaskali, za jednog od njih nije bilo predaha. U 20 prostranih, a pre svega urednih, boksova, smešteno je bilo 16 pasa, od mešanaca preko haskija, buldoga, jazavičara i ostalih pasmina, koje vlasnici s punim poverenjem dovode u rumenački pansion.

Praćenje na daljinu

Ideja je na pretek, a prva na redu koja čeka realizaciju je uvođenje video nadzora.

- Želimo da instaliramo kamere koje će danonoćno pokrivati prostor u kojem se nalaze psi. To bi omogućilo njihovim vlasnicima da preko društvenih mreža tokom 24 časa, u svakom trenutku, imaju uvid u boravak svojih ljubimaca, bez obzira na to u kom se delu sveta u isto vreme nalaze. Za sada to činimo tako što im redovno šaljemo fotke i snimke, a uskoro će moći da "komuniciraju" i preko skajpa – ističu Zeljkovići.

- Ime smo dali po našem ljubimcu, engleskom buldogu Debi, koji je uginuo pre četiri godine – kaže Dušan, student ekonomije. - Mnogo truda i ljubavi uložili smo u njegov oporavak, ali mu spasa nije bilo, pa smo na ovaj način želeli da mu se odužimo za sve lepe trenutke koje nam je priuštio.

Dušanov brat Stefan kaže da im je prvobitna zamisao bila da otvore odgajivačnicu.

- U razgovoru i saradnji sa stručnim licima iz veterinarske ordinacije "Femili vet" odlučili smo da ideju u vezi s leglima zamenimo pansionom. Ispočetka je, u radnoj fazi, to uporedo bio i azil za pse, a onda smo se profilisali i iz dana u dan stičemo poverenje sve većeg broja klijenata – kaže Stefan.

Na 1400 kvadratnih metara prostire se uređen plac, koji pored prostranih boksova sadrži i travnjak za istrčavanje, teren sa peskom za igru i bazen za kupanje pasa. Tri iskopane rupe namenjene su za sadnju četinara, koji će sledećeg leta, kada upekne zvezda, psima obezbeđivati dodatnu hladovinu.

- Rad u pansionu zahteva celodnevni angažman – veli Dušan. - Od sedam sati nas dvojica smo na raspolaganju psima. S obzirom na to da su im naravi različite, ne istrčavamo sve u isto vreme, ali svakog psa sleduje dva puta po dva sata istrčavanja. Što se ishrane tiče, to sve zavisi od njihovih navika, pa se u vezi s brojem obroka konsultujemo s vlasnicima. Neki psi jedu samo jednom, a nekima sleduju dva ili tri obroka.

Stefan dodaje da je higijena na prvom mestu, što uključuje svakodnevno čišćenje i pranje, a jednom sedmično i dezinfekciju. Pse ne primaju bez urednih papira i veterinarskih izveštaja o eventualnim bolestima i povredama.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan