Ruska vakcina u dve varijante – za decu i za odrasle

Ruska vakcina u dve varijante – za decu i za odrasle

Ruska vakcina protiv korona virusa "Sputnjik V" biće različita za decu i odrasle, saopštio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" Aleksandar Butenko.

– Biće dve kategorije vakcine: za odrasle i za decu. Vakcina namenjena deci biće blaža i izazivaće manje reakcija. Deca imaju manju telesnu težinu nego odrasli i zbog toga će primati manju dozu. Pritom, imuni sistem deteta nije toliko razvijen kao kod odraslih – rekao je Butenko.  

On je objasnio da sve vakcine imaju gradacije – za decu i za odrasle, pa je najavio da će se "dečijom" vakcinom baviti nakon završetka faze masovnog testiranja na odraslima, odnosno osobama starijim od 18 godina, prenosi "Sputnjik".   

Ministarstvo zdravlja Rusije saopštilo je juče da je prva količina vakcine "Sputnjik V", koju je proizveo naučni centar "Gamaleja", pušten u civilni promet.   

U saopštenju je navedeno da je prva količina ove vakcine prošla potrebne kontrole kvaliteta u laboratorijama ruske službe za nadzor u zdravstvu "Roszdravnadzora", i da se uskoro očekuju isporuke vakcina u ruske regione.   

Direktor centra "Gamaleja" Aleksandar Ginsburg rekao je da je planirano da se do leta 2021. godine većina stanovništva Rusije vakciniše protiv korona virusa. 

On je precizirao da je potrebno vakcinisati dve trećine stanovništva da bi situacija bila pod kontrolom, odnosno 70 do 75 miliona ljudi.   

Ginsburg je rekao da godinu dana sve laboratorije mogu da proizvedu 80 miliona vakcina, što će omogućiti da se prekine nekontrolisano širenje infekcije.  

Rusija je 11. avgusta registrovala prvu u svetu vakcinu protiv korona virusa, koju je razvio institut "Gamaleja".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan