RUŽIĆ: Škole nisu mesto transmisije zaraze korona virusom

RUŽIĆ: Škole nisu mesto transmisije zaraze korona virusom

Broj učenika u Srbiji zaraženih korona virusom ne prelazi jedan odsto, a među zaposlenima ne prelazi dva odsto, ali su srednje škole preventivno ove nedelje u sistemu onlajn nastave.

Ovo je danas izjavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i dodao da se čeka sednica Kriznog štaba kako bi se znalo da li će ta mera i dalje ostati na snazi. On je istakao da podaci ukazuju na to da škole nisu mesto transmisije zaraze korona virusom i da nema preteranog skoka broja zaraženih među učenicima, prenosi N1.

Mera prelaska na onlajn nastavu za srednjoškolce po svojoj prirodi je proaktivna i preventivna i doneta je zbog povećanja broja zaraženih u opštoj populaciji. Kada do toga dođe to se reflektuje na najrizičnije starosne kategorije u obrazovnom sistemu, a to su srednjoškolci. Situacija u obrazovnom sistemu nije alarmantna i da nema razloga za bojazan. Očekujem da će nova sednica Kriznog štaba biti održana za dva do tri dana – rekao je Ružić.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Prenosim info

  pre 477 dana i 11 sati

  Deca do 10 godina uopšte nemaju u telu razvijen mehanizam koji omogućava Covid-19 virusu da se prikači za ćelije.
  To su rezultati istraživanja, tako da ta deca ne mogu ni prenositi virus, osim na odeći možda. Te ih treba pustiti u normalnu školu i ne oštećivati im obrazovanje.
  Starija deca ne obolevaju ali mogu preneti profesorima u teoriji.
  U praksi je mali broj zabeleženih takvih slučajeva, gde se vidi poreklo virusa iz škole.
  Sve informacije koje snižavaju stepen panike i straha se uklanjaju sa društvenih mreža.
  Zabeleženo je brisanje kompletnih profila na Fejsbuku koji pripadaju vrhunskim mikrobiolozima, koje svet sluša.
  Razlog je jer su naveli istinite informacije poređenja zaraze u dve američke države, poreklom sa zvanične američke agencije.
  Iz tih informacija proizilazi da nošenje maske ne utiče na stepen zaraze.
  Jer, zaraza je bila ista u procentima iako je u jednoj propisano obavezno nošenje maske a u drugoj uopšte nije niti se primenjuje.
  Pa je administracija Fejsbuka ocenila da je mikrobiolog koji je preneo podatke zvanične agencije opasan i tendeciozno je prenosio ograničene informacije.
  A naravno, administracija Fejsbuka je stručna da to proceni.

  Oceni komentar:
  2
  3
 • DelBoy

  pre 477 dana i 4 sata

  Deca sva prenose virus. To je mikroorganizam koji ulazi u raspiratorni sistem i odatle pokusava da zarazi domaćina i da se što više razmnoži. Svakim većim izbacivanjem vazduha iz sebe (čitaj - deca koja se deru u školama i ne nose maske, a i kijaju i kaslju zbog raznih razloga) moguce je da se prenese neki od virusa pa i ovaj aktuelni a da ne zarazi tog koji ga nosi. Ako vakcinisani i dalje moraju da nose maske, to znaci i da deca mogu da prenesu virus, prosta matematika.

  Oceni komentar:
  0
  1