RUŽIĆ: Školska godina počinje intoniranjem državne himne

RUŽIĆ: Školska godina počinje intoniranjem državne himne

Školska godina će početi normalno 1. septembra u svim školama, intoniranjem ili izvođenjem državne himne "Bože pravde".

To se dešava prvi put u istoriji, a najavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić. Iz Ministarstva prosvete su saopštili da će se himna puštati preko razglasa, kompjutera ili muzičkog uređaja u učionici ili jednostavno preko mobilnog telefona jer nije obavezno puštanje na neki određeni način već u skladu sa uslovima koje škole imaju. 

Ministar je poručio da to što deo javnosti izražava bojazan o eventualnom riziku po sveobuhvatno zdravlje nacije ne treba da se doživljava automatski kao neprijateljski gest, već kao deo iznalaženja najboljeg rešenja, ali da je prioritetno da saslušamo zdravstvenu struku, kao najrelevantniju u borbi protiv virusa, prenosi RTV.

− Ministarstvo će pratiti situaciju i odluke prilagođavati prema potrebama, a da bi se izbeglo pogoršanje situacije, važno je da se pre svega striktno poštuju epidemiološke mere, ali i da se vakcinišu svi koji to do sada nisu učinili, pošto je vakcina civilizacijska tekovina i jedini način da ovo sve prebrodimo. Model održavanja nastave podrazumeva tri zone - zelenu, žutu i crvenu, a za njegovo sprovođenje odgovoran je posebno formiran stručni tim sastavljen od predstavnika Instituta "Batut" i Ministarstva prosvete. O tome ne treba da razmišljaju roditelji, već da prate informacije koje će škole davati petkom u slučaju da dođe do promene modela – rekao je Ružić.

U sredu svi đaci kreću na neposrednu nastavu, osim srednjih škola u 15 opština koje će biti u kombinovanom modelu, a u Tutinu će srednjoškolci imati onlajn nastavu. U prvoj sedmici septembra primenjivaće se kombinovani model u Novom Pazaru, Preševu, Kladovu, Petrovcu na Mlavi, Novoj Varoši, Priboju, Užicu, Valjevu, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Rekovcu, Ćupriji i Bojniku.

Oceni vest:
4
12

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Baba 74

  pre 639 dana i 8 sati

  A u vrtićima? Mislim da je u Severnoj Koreji i tamo obavezna himna, i to svaki put kad se spomene ime preCednika...E, da, a kad će se uvesti obaveza postavljanja Vučićeve slike u svakom radnom, zabavnom i drugom javnom prosotru (za početak, posle može i u privatnim kućama i stanovima)?

  Oceni komentar:
  3
  2
 • Прле

  pre 639 dana i 5 sati

  U SAD-u se himna izvodi svako jutro a ne jednom godisnje. Koji su to sovinisti ccc...

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Србин

  pre 639 dana i 3 sata

  И треба да се изводи химна. У питању је државно школство, према томе на школама треба да се вијори застава Србије и да се интонира химна на почетку школске године. То не смета никоме, химна се свакако и учи у школи.

  Oceni komentar:
  0
  5