Ružica Vukobratović, direktorka Isidorine gimnazije: Celo društvo mora biti podrška đacima na osnaživanju njihove ličnosti

Ružica Vukobratović, direktorka Isidorine gimnazije: Celo društvo mora biti podrška đacima na osnaživanju njihove ličnosti

Pre više od 30 godina, osnovana je Gimnazija "Isidora Sekulić". Zgrada Pokrajinskog zavoda za statistiku je adaptirana za potrebe škole, a u ovom veku je izgrađena i fiskulturna sala. Kroz decenije, gimnazija postaje renomirana obrazovna ustanova i izrasta u modernu školu koja niže uspehe na svim poljima.

Više od hiljadu učenika nastavu trenutno pohađa u Srednjoj mašinskoj školi jer se čeka završetak nadogradnje matične im kuće, čime će Gimnazija dobiti još jedan sprat odnosno pet učionica, malu biblioteku, ali i lift za đake sa posebnim potrebama. Prema najavama, gimnazijalci će se u drugom polugodištu vratiti u Ulicu vladike Platona.

Prva među jednakima, direktorka Ružica Vukobratović kaže, da sve što je bilo teško prevazišli su i rešili zbog budućnosti koja će im omogućiti da veliki deo radnog dana provedu u novom okruženju koje će ih motivisati kako bi imali još bolje rezultate.

– Uskoro očekujemo završetak radova i preseljenje u naše prostorije. U Mašinskoj školi smo bili gosti dve godine i sve je funkcionisalo na najbolji moguć način. To je za nas bilo veliko iskustvo, a sve teškoće smo prevazišli. Zahvalni smo direktoru i kolektivu Srednje mašinske škole što smo imali na raspolaganju sve što nam je bilo potrebno. To je gest humanosti, solidarnosti, a pre svega ljudskosti što je poruka učenicima, profesorima, roditeljima i svim obrazovnim ustanovama  ̶  rekla je na početku razgovora Ružica Vukobratović.


Boravak u drugoj školi se poklopio i sa početkom pandemije?

– Naši učenici su odgovorni, vredni, radni i promena sredine nije uticala na njihov uspeh. Naprotiv, bio je još bolji. Klasičnu nastavu smo još pre deset godina zamenili modernom, uvođenjem saradničke nastave sa korelacijom predmeta i pokretanjem metode izokrenute učionice. Onlajn nastava za profesore i učenike nije novina, ali su učenicima nedostajali njihovi drugovi, profesori. Živi kontakt je dragocen za sve nas. Ovogodišnji prvaci nisu u zavidnom položaju. Godinu i po dana su bili na onlajn nastavi i potrebno je dosta napora i rada kako bi se vratili u prvobitne tokove. Sem toga, nova sredina, novi profesori, novi zahtevi svakako su dodatne teškoće sa kojima su se suočili.  

Istraživanja pokazuju da je sve više mladih u depresiji. Kakva su vaša iskustva?

– U poslednje dve godine suočeni smo sa porastom broja učenika koji zapadaju u krizne situacije, u pogledu mentalne higijene. Tu pre svega mislim na probleme sa nedostatkom pokretačke energije, odsustva koncentracije i istrajnosti, što vodi ka povlačenju iz realnog života u neki "svoj svet", a samim tim i ulazak u začarani krug anksioznosti, pa i depresije. Razlozi za to su višestruki, a jedan je svakako situacija izazvana pandemijom korona virusa i nestabilnom situacijom u pogledu svih životnih sfera. Svi zajedno moramo, od porodice i škole, do društva, učiniti sve da deci, đacima, budemo podrška i održivi oslonac u smislu osnaživanja njihove ličnosti, da umeju da prepoznaju kako da se izbore sa izazovima. Treba ih naučiti životu van učionice.

Stoga je važna uloga profesora, a pogotovo razrednih starešina?

– Forma je jedno, a suština nešto sasvim drugo. Odeljenski starešina ima obaveze, propisane i utvrđene, ali dobar starešina svoje učenike vidi, čuje i razume. To je ono što je suštinski važno. Svi đaci i većina roditelja to prepoznaju kao neprocenjivo vaspitno ulaganje, kako od strane starešine, tako i od strane  profesora, pedagoga, pa sve do direktora.

Stalna komunikacija na svim nivoima i nebežanje od problema, nego konstruktivno rešavanje, ključ je uspeha.

 

HUMANOST NA DELU

Direktorka Vukobratović je posebno naglasila da je veoma ponosna na đake i kolege jer nisu izneverili humanost.
–  Humanost je uvek prisutna i jednako snažna u svakom teškom vremenu i nemilom trenutku. U tim situacijama smo svi jedno, tada nas nove tehnologije ne mogu otuđiti, tada smo najjači i ljudskost dolazi do izražaja u svom najlepšem obliku. U našoj Gimnaziji, decembar je mesec  humanosti. Naši učenici i profesori pripremaju paketiće i poklone za NURDOR i Svratište za decu i mlade. Kako je rekao Ruchti K. Omac ”Prošlost je istorija, budućnost je tajna a sadašnjost je dar koji nam je poklonjen. Zato sadašnje vreme zovemo prezent”  ̶  istakla je naša sagovornica


Da li se nove generacije gimnazijalaca po nečemu razlikuju od prethodnih?

– U poslednje dve godine primetan je nivo opadanja opšte informisanosti kod izvesnog broja učenika, manja motivisanost... Korišćenje pametnih telefona dovelo je do neopravdanog oslanjanja na iste, umesto na svoje lične kapacitete, te manje  čitaju knjige imaju neke neprihvatljive navike koje su prethodno usvojili. Vaspitanje je uvek polazilo od kuće i veliki broj naših učenika se pristojno ponaša. Manji broj ili izuzeci su oni učenici koji misle da mogu ono što drugima nije dopušteno. Te đake usmeravamo i pokazujemo im pravi put. 

Glad za znanjem je prisutna?

– Mislim da je ta glad prisutna, ali u mnogo manjoj meri od one koja bi bila poželjna. Nažalost, stvari u praksi su da sa ocenom sve počinje i sve se završava, a znanje je u drugom planu. Učenike učimo da je "znanje moć" koje im niko ne može oduzeti, da je to prioritet.

Može li se za Isidorinu gimnaziju i dalje reći da je prestižna?

– Prošlost i sadašnjost su oblikovale naš identitet. Stvorile su sve ono po čemu se razlikujemo od drugih i po čemu smo prepoznatljivi. Na mapi našeg grada prepoznatljivi smo po večerima poezije i filma, "Četvrtkom kod Isidore", Festival teatru, "Šoutajmu", Karmun-konferenciji, projektu "Multikulturalnost kroz objektiv", mapama uma, projektima DSD i DELFI koji omogućavaju našim učenicima svetski priznate sertifikate iz nemačkog i francuskog jezika. Gimnazija je registrovana kao galerija sa 260 umetničkih dela vojvođanskih slikara. Prepoznatljivi smo po Međunarodnoj konferenciji gimnazija 3K (kultura, komunikacija, kompjuter) čiji sam autor, a koja deset godina okuplja  profesore i stručnjake iz oblasti obrazovanja. Ono što je veoma važno, naši učenici su prvi put učesnici tako velikog skupa i izlažu svoje radove sa svojim mentorima.


Pretpostavljamo da ni uspesi ne manjkaju?

– Svake godine učenici osvajaju prva mesta na takmičenjima iz matematike, fizike,  hemije, engleskog jezika, ruskog jezika, na svim nivoima kao i na  Književnim olimpijadama i međunarodnim takmičenjima u robotici i programiranju. Možemo se pohvaliti i uspesima naših profesora. Neki od njih su proglašeni za najbolje edukatore Srbije. Šest profesora na čelu sa mnom je u “Leksikonu stvaralaca  u preduniverzitetskom obrazovanju” koji javnost upoznaje sa stručnim i naučnim stvaralaštvom prosvetnih radnika Srbije i time afirmiše profesiju nastavnika.

Jesu li maturanti upoznati sa uvođenjem državne mature?

– Nedavno je održan prvi onlajn sastanak, a proba državne mature je planirana za april 2022. godine. Svi učenici četvrtog razreda će polagati srpski jezik i književnost, matematiku i jedan izborni iz grupe opšteobrazovnih predmeta. Sve će biti organizovano u školi, a profesori će biti edukovani na seminarima i vebinarima. Krajem januara ćemo dobiti stručno uputstvo. Učenici su obavešteni o pilot projektu državne mature. Vreme će pokazati da li će učenicima biti lakše ili teže.     

Oceni vest:
9
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Anastazija

  pre 328 dana i 6 sati

  Pre Zavoda za statistiku, ta zgrada je bila dom OS "Zarko Zrenjanin", vrhunske gradske osnovne skole, prve eksperimentalne u tadasnjoj Jugoslaviji, a iz nje su izasle generacije, koje su ostavile duboke tragove u ovom gradu i sire, kako u kulturi, tako i u mnogim drugim oblastima... Samo, da se ne zaboravi....

  Oceni komentar:
  3
  19
 • Miroljub

  pre 327 dana i 14 sati

  Moja gimnazija, lepe uspomene nosim iz nje iako nas je dobro "namučila". Drago mi je što se proširuje i osavremenjava, želim svaku sreću...

  Oceni komentar:
  2
  4