Šabić: Vlada dužna da pruži objašnjenje za poskupljenje PCR testova

Šabić: Vlada dužna da pruži objašnjenje za poskupljenje PCR testova

Značajno povećanje cena testiranja na prisustvo korona virusa je kontroverzan postupaka koji obavezuje Vladu da javnosti pruži nedostajuća objašnjenja za takav korak, ocenio je danas advokat Rodoljub Šabić.

Ovako tragična situacija kakvu izaziva pandemija nije, odnosno ne sme biti, prilika koju bilo ko iskorištava za svoje ekonomske, lukrativne interese. Sve takve pokušaje državna vlast je dužna da spreči, a utoliko pre je dužna da otkloni svaku eventualnu sumnju da sama iskorištava doslovno tragičnu situaciju za punjenje budžeta – rekao je Šabić agenciji Beta.

Sa čisto pravnog aspekta pravo javnosti da dobije odgovore na ovakva ili druga slična pitanja je potpuno nesporno. Nedopustivo je da Vlada zaboravlja činjenicu da Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (čl.4) izričito predviđa da opravdani interes javnosti da zna postoji uvek kada se radi o informacijama koje se odnose na ugrožavanje odnosno zaštitu zdravlja stanovništva. Zakon isključuje mogućnost da vlast postojanje ovog interesa ospori – dodao je on.

Šabić je ocenio da, za srpske prilike vrlo značajno povećanje cene testiranja, „gotovo izvesno može za posledicu imati smanjenje broja slučajeva testiranja“.

– Ovo je, objektivno, jako teško ili nemoguće  dovesti u sklad sa medicinskim stavovima i praksom dominantnim u međunarodnom okruženju gde se na što masovnije testiranje gleda kao na važno sredstvo u suprotstavljanju pandemiji. Na značaj masovnog testiranja ukazivali su, uostalom, u više navrata i predstavnici same Vlade – rekao je on.

Ostatak vesti možete da pročitate OVDE. 

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Objašnjenje

  pre 784 dana i 17 sati

  1. Hoćemo još para, lakomi smo.
  2. Hoćemo da kaznimo one koji su se zarazili.
  3. Još para dajte, prezaduženi smo kod MMF, samo to ne smemo da vam kažemo.
  4. Otkačili smo elektronergetski sistem severnog Kosova i predali ga u ruke Albancima,
  ali to takođe ne smemo da vam kažemo. Zato vam skrećemo pažnju poskupljenjima, i eventualno deranjem kože s leđa.

  Oceni komentar:
  2
  5