Sačuvajte privatnost: Nemojte pretraživati ovih pet stvari

Sačuvajte privatnost: Nemojte pretraživati ovih pet stvari

Ako koristite internet pretraživače koji beleže vašu IP adresu i ono što tražite, postoje mnoge stvari koje ne bi trebalo da tražite na internetu.

Gugl može da kombinuje podatke o vašoj istoriji pretraživanja s ostalim podacima o vašem identitetu i poveže ih u jedan profil koji potom oglašivači mogu da koriste kako bi dobili ideju o vama i vašim željama i potrebama, prenosi "Blic".

1. Ne pretražujte stvari koje Guglu odaju vašu lokaciju

Prvi ozbiljan trenutak koji je skrenuo pažnju na ugrožavanje privatnosti desio se 2006. godine kada je AOL objavio listu pretraga koje su sprovođene na njegovim sajtovima. Iako je identitet korisnika prikazan proizvoljnim brojem, ali s obzirom na to da su sve pretrage neke osobe i dalje vezane za jednog imenioca, predstavnici medija otkrili su da nije isuviše teško identifikovati "rodni grad", komšiluk, godine, pol i druge detalje te osobe.

2. Ne pretražujte ništa što ima veze sa medicinskim problemima i lekovima

Dok Gugl tvrdi da brani oglašivačima da svoje kampanje baziraju na osetljivim podacima, kao što su zdravlje i religiozna verovanja, njegova pravila korišćenja daju mu pravo da beleži sve pretrage, povezuje ih sa vašom IP adresom i Gugl nalogom i onda koristi te podatke kako bi vam servirao oglase širom interneta. Međutim, još veću bezbednosnu pretnju predstavljaju curenja dokumenata koja mogu da nekome otkriju intimne zdravstvene podatke – ako je spreman da plati za njih.

3. Nemojte odavati svoje nesigurnosti mehanizmu za pretragu

Marketing je tako formulisan da stvara i profitira na nesigurnostima ljudi. Ako mehanizmu za pretragu otkrivate svoje nesigurnosti, a to znači i oglašivačima, olakšavate im posao da zarade na vama.

4. Ne tražite ništa sumnjivo (posebno na poslu)

Ovo je prosto. Ne tražite ništa sumnjivo ili stvari koje mogu biti protumačene kao kriminalno ponašanje kada neko posmatra vašu istoriju pretraživanja. Važno je napomenuti i da su Gugl pretrage korišćene kako bi se osudile pojedine osobe za krivična dela, posebno kada su pretraživale stvari u vezi sa tim zločinom dan pre nego što su ga počinile.

5. Ne tražite ništa što bi Gugl moglo da otkrije vaš identitet

Ako zaista želite da izbegnete da Gugl o vama stvori određenu sliku i predstavi je oglašivačima, izbegavajte pretraživanje bilo kojih pojmova koji bi mu mogli pomoći da otkrije vaš identitet. Kompjuteri danas mogu da povežu našu digitalnu ličnost sa našim pravim identitetom toliko precizno da će uskoro biti jako teško tvrditi da su pojedini profili anonimni na bilo koji smislen način.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje Republički hidrometeorološki zavod isključenje vode Spens Elektrodistribucija Novi Sad bez struje novorođenčad servisne informacije novi sad jkp lisje betanija plato spensa servisne informacije RHMZ elektrovojvodina vremenska prognoza novi sad novosadsko porodilište javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo novosađani bebe jkp novosadska toplana policija bez vode gradsko groblje raspored sahrana novi sad Vreme u Novom Sadu Isključenje struje odbojka sahrane