SAD I ZVANIČNO: Novi Žeželjev most od subote otvoren i za drumski saobraćaj

SAD I ZVANIČNO: Novi Žeželjev most od subote otvoren i za drumski saobraćaj

Puna cena ovog drumsko-železničkog mosta iznosi oko 54 miliona evra.

Novi Žeželjev most u Novom Sadu sutra će biti otvoren i za drumski, biciklistički i pešački saobraćaj, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, javlja Tanjug.

- Veliki događaj, ali ne samo za Novosađane i Novi Sad, nego, rekao bih, za celu Srbiju. Ovo je investicija koja sa jedne strane ispravlja ili otklanja jednu veliku istorijsku nepravdu. Teške posledice smo pretrpeli u NATO agresiji. Posle 19 godina Novi Sad se vraća sa sva tri mosta iznad Dunava. Čekali smo dosta dugo. Uspeli smo da vratimo mostove na njihova mesta i da Novosađani, ali ne samo Novosađani, mogu da ih koriste – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević za Tanjug.

Prvi vozovi su preko novog Žeželjevog mosta prešli krajem marta ove godine, a ceremoniji otvaranja mosta za drumski saobraćaj u subotu će prisustvovati i evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han.

Nakon puštanja u rad novog mosta, umesto starog koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, u narednom periodu se očekuje uklanjanje starog montažno-demontažno drumsko-železničkog mosta, koji je u funkciji od 2000. godine i železničkom prugom spaja dve obale Dunava kod Novog Sada.

Vučević ističe da je taj most od velikog infrastrukturnog značaja zato što povezuje, ne samo sremsku i bačku stranu, već pre svega ljude.

Takođe, podsetio je da se most nalazi na železničkom Koridoru 10, da treba da bude u funkciji brze pruge Beograd – Budimpešta koja je od značaja i za našu državu i za Mađarsku, kao i ovaj deo Evrope.

Govoreći o ceni mosta, Vučević je pojasnio da je sa 25 miliona evra finansiran od strane EU.

Isto toliko su zajedno dali pokrajina i grad, a država vanredno izdvojila nešto manje od pet miliona evra, kako bi sve bilo završeno, tako da je puna cena mosta oko 54 miliona evra.

- Kada pričamo o mostu pričamo i o pristupnim saobraćajnicama. Dakle, ne samo o konstrukciji nad vodenim ogledalom, nego o kompletnoj infrastrukturi i sa bačke i sa sremske strane. Kolovozi, trotoari, biciklističke staze, sve ono što čini most kompletnim građevinskim objektom. Za nas u Novom Sadu je veoma bitna činjenica da ćemo konačno vratiti i naš kej u punu funkciju, da se koristi bez prekida – objašnjava Vučević.

Dodao je i da će opet postojati dobra komunikaciju prema industrijskoj zoni, slobodnoj carinskoj zoni, izlasku na autoput, luci Novi Sad.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Slawe

  pre 971 dan i 4 sata

  Kakwa laz i dan danas se neizmenicno pustaju wozila preko zezeljewog mosta kao i preko montazno demontaznog mosta putem semafora.a pesaci i biciklisti mogu preci samo danju.most je pusten u rad a prilazne saobracajnice kao i put za zonu nisu. Tako da imamo dnewni most bez prilaza.

  Oceni komentar:
  0
  1