SAD I ZVANIČNO: Novi Žeželjev most od subote otvoren i za drumski saobraćaj

SAD I ZVANIČNO: Novi Žeželjev most od subote otvoren i za drumski saobraćaj

Puna cena ovog drumsko-železničkog mosta iznosi oko 54 miliona evra.

Novi Žeželjev most u Novom Sadu sutra će biti otvoren i za drumski, biciklistički i pešački saobraćaj, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, javlja Tanjug.

- Veliki događaj, ali ne samo za Novosađane i Novi Sad, nego, rekao bih, za celu Srbiju. Ovo je investicija koja sa jedne strane ispravlja ili otklanja jednu veliku istorijsku nepravdu. Teške posledice smo pretrpeli u NATO agresiji. Posle 19 godina Novi Sad se vraća sa sva tri mosta iznad Dunava. Čekali smo dosta dugo. Uspeli smo da vratimo mostove na njihova mesta i da Novosađani, ali ne samo Novosađani, mogu da ih koriste – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević za Tanjug.

Prvi vozovi su preko novog Žeželjevog mosta prešli krajem marta ove godine, a ceremoniji otvaranja mosta za drumski saobraćaj u subotu će prisustvovati i evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han.

Nakon puštanja u rad novog mosta, umesto starog koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, u narednom periodu se očekuje uklanjanje starog montažno-demontažno drumsko-železničkog mosta, koji je u funkciji od 2000. godine i železničkom prugom spaja dve obale Dunava kod Novog Sada.

Vučević ističe da je taj most od velikog infrastrukturnog značaja zato što povezuje, ne samo sremsku i bačku stranu, već pre svega ljude.

Takođe, podsetio je da se most nalazi na železničkom Koridoru 10, da treba da bude u funkciji brze pruge Beograd – Budimpešta koja je od značaja i za našu državu i za Mađarsku, kao i ovaj deo Evrope.

Govoreći o ceni mosta, Vučević je pojasnio da je sa 25 miliona evra finansiran od strane EU.

Isto toliko su zajedno dali pokrajina i grad, a država vanredno izdvojila nešto manje od pet miliona evra, kako bi sve bilo završeno, tako da je puna cena mosta oko 54 miliona evra.

- Kada pričamo o mostu pričamo i o pristupnim saobraćajnicama. Dakle, ne samo o konstrukciji nad vodenim ogledalom, nego o kompletnoj infrastrukturi i sa bačke i sa sremske strane. Kolovozi, trotoari, biciklističke staze, sve ono što čini most kompletnim građevinskim objektom. Za nas u Novom Sadu je veoma bitna činjenica da ćemo konačno vratiti i naš kej u punu funkciju, da se koristi bez prekida – objašnjava Vučević.

Dodao je i da će opet postojati dobra komunikaciju prema industrijskoj zoni, slobodnoj carinskoj zoni, izlasku na autoput, luci Novi Sad.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Slawe

  pre 417 dana i 12 sati

  Kakwa laz i dan danas se neizmenicno pustaju wozila preko zezeljewog mosta kao i preko montazno demontaznog mosta putem semafora.a pesaci i biciklisti mogu preci samo danju.most je pusten u rad a prilazne saobracajnice kao i put za zonu nisu. Tako da imamo dnewni most bez prilaza.

  Oceni komentar:
  0
  1
Spens klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskopski znaci jkp lisje isključenja astrologija izmena trase autobusa saveti betanija Novosadska racija zodijak zdravlje dnevni horoskop isključenje vode sahrane novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana novi sad obeležavanje novosadske racije raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad bez vode novosađanin novosadsko porodilište isključenja struje novorođenčad sremska kamenica elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija horoskop bebe