SAJAM PEKARSTVA: Kakav hleb zaista jedemo?

SAJAM PEKARSTVA: Kakav hleb zaista jedemo?

U subotu je u Master centru Novosadskog sajma završena trodnevna manifestacija "21. pekarsko mlinarski dani", kao i prvi Sajam pekarstva i mlinarstva u Novom Sadu.

A kakav hleb zaista jedemo, bila je centralna tema o kojoj se diskutovalo tokom poslednjeg dana.

Odgovor na ovo pitanje pokušala je da da  dr Jasna Mastilović iz Instituta za prehrambene tehnologije "FINS".

- Bitno je da pekari ispune minimalne uslove koji su propisani novim Pravilnikom, i da kroz deklarisanje istaknu sadržaj pekarskog proizvoda, a finalnu odluku o kupovini i željenom kvalitetu donosi potrošač. Naravno ne treba izostaviti ni aditive, njihov uticaj na zdravlje, pravila i regulative EU, dodatne sirovine koje mogu unaprediti nutritivnu vrednost pekarskih proizvoda, kvalitet  i bezbednost brašna. Ali treba napomenuti da su ipak naše police pekarskih proizvoda u pogledu asortimana i dalje mnogo siromašnije u odnosu na asortiman i vrste pekarskih proizvoda u drugim zemljama, ali i to, kako su istakli diskutanti, treba posmatrati i u svetlu male platežne moći potrošača. Pekarstvo nije samo zanat već i umetnost, pa su i mogućnosti pekarstva, kako je zaključeno, daleko šire od iskorišćenih – kaže dr Mastilović.

Dr Olivera Šimurina, jedan od članova tima koji je učestvovao u izradi novog Pravilnika o kvalitetu pekarskih proizvoda usklađenog sa međunarodnim propisima koji je nedavno usvojen, istakla je da ovaj Pravilnik, koji će stupiti na snagu tek od 2018. godine, daje pekarima mnogo šire mogućnosti odabira sirovina i formulisanja receptura pekarskih proizvoda, ali da će biti oštriji kada je u pitanju deklarisanje proizvoda i informisanje potrošača.

Pored ovih tema vezanih za kvalitet i asortiman pekarskih proizvoda istaknut je i problem velikih količina hleba koji ostane neprodat i vraća se u pekare. Količine neprodatog povratnog hleba i peciva se u Srbiji penje i preko 100 miliona različitih proizvoda godišnje. Ukazano je na potrebu uređenja ove oblasti adekvatnim propisima, a razmotreni su i problemi klasifikacije, čuvanja i dalje upotrebe ovog svojevrsnog otpada. Posebno su razmotrene mogućnosti, isplativost i problemi korišćenja povratnog hleba kao sirovine za hranu za životinje i za proizvodnju alkohola.

 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan