Sajam: Pesticidi s merom, bik Dragan od 2,2 tone & web shop stoke

Sajam: Pesticidi s merom, bik Dragan od 2,2 tone & web shop stoke

Proverom tehničke ispravnosti mašina za aplikaciju pesticida vi dobijate uvid u to da li vaša mašina dobro radi, odnosno da li će aplikacija pesticida biti na zadovoljavajućem nivou i da pritom neće biti opasnosti po vaše zdravlje kao operatera, a nećete zagaditi ni životnu sredinu i neće biti rezidua pesticida u hrani, poručeno poljoprivrednicima na sajmu.

U okviru 82. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, danas je u Kongresnoj sali "Master" održana radionica "Implementacija održive primene pesticida - kontrola mašina za primenu pesticida". Prema rečima Snežane Savčić Petrić iz Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, čitav projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivredne i šumarske politike Republike Italije, a ima za cilj da poveća bezbednost cele zajednice, kada je reč o primeni pesticida u poljoprivredi.

- Ovde je reč o bezbednosti cele zajednice, jer proverom tehničke ispravnosti mašina za aplikaciju pesticida vi dobijate uvid u to da li vaša mašina dobro radi, odnosno da li će aplikacija pesticida biti na zadovoljavajućem nivou i da pritom neće biti opasnosti po vaše zdravlje kao operatera, a nećete zagaditi ni životnu sredinu i neće biti rezidua pesticida u hrani i hrani za životinje. Taj sistem mi nismo planirali od juče, mi na tom sistemu radimo od 2005. godine, zato što održiva primena pesticida podrazumeva integraciju svih politika. Dakle, institucionalno, organizaciono, zakonodavno, morate sve aktivnosti da objedinite, sa ciljem da zaštitite život i zdravlje ljudi i životnu sredinu, a da pritom vaša poljoprivredna proizvodnja bude na održivom nivou – objasnila je Snežana Savčić Petrić za portal mojnovisad.com.

Pored nje, u radionici na Sajmu učestvovali su direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Nebojša Milosavljević, stručnjaci iz Italije, Španije i Holandije, a prisutnima se obratila i predstavnica Ambasade Italije u Srbiji, koja je izrazila zadovoljstvo zbog pomenute saradnje. U okviru radionice prikazan je i kratak film kojim je ilustrovano koliko štetna može biti neadekvatna i loše kontrolisana primena pesticida u poljoprivredi.

Inače, projekat se finansira iz fondova Evropske unije, a njegova ukupna vrednost je 1,3 miliona evra.

Atrakcija ovogodišnjeg sajma je najveće grlo na izložbi stoke - bik Dragan težak više od 2,2 tone, vlasništvo  Milana Đurđevića iz Subotišta. Prema njegovim rečima, ovaj priplodni bik je u njegovom vlasništvu 8,5 godina i nije na prodaju. O tome da je ovaj bik prava atrakcija Novosadskog sajma  svedoči činjenica da je ispred boksa u sajamskoj štali, u kojem se on nalazi, po ceo dan gužva i veliki broj posetilaca koji žele da ga fotografišu.

Na sajmu je predstavljen sajt "Farmia.rs" koji predstavlja jedinstvenu prodavnicu stoke na internetu, a radi se o internet platformi koja omogućava poljoprivrednicima da na internetu prezentuju svoje farme i životinje. "Farmia.rs" po rečima njenog vlasnika Miloša Milića, pruža mogućnost farmerima da konstantno proširuju krug potencijalnih kupaca, ili da lakše pronađu žiotinje koje bi kupili po najpovoljnijim uslovima u datom trenutku.

- Sajt omogućava poljoprivrednicima da se registruju, da naprave svoju stranicu i tako obezbede promociju svoje farme. To je praktično njihova prodavnica gde mogu konstantno da postavljaju svoju ponudu životinja, kaže Milić.

Trenutno se u sistemu tog jedinstvenog sajta u Srbiji i jednog od retkih te vrste u svetu, po rečima Milića nalazi oko 3.100 farmera sa oko 40.000 životinja, a taj broj se, kako je naglasio, svakodnevno uvećava za 50 do 100 novih farmi, pa je, kako je naglasio, "izveno da će do krja godine dostići cifru između 15.000 i 20.000 farmera. Milić kaže da je u saradnji sa Novosadskim sajmom, a povodom 82. međunarodnog poljoprivrednog sajma, "Farmia.rs" pokrenula interesantnu akciju u kojoj će sve farme koje učestvuju u stočarskoj izložbi na Sajmu biti postavljene  na platformu sajta i biće napravljene njihove stranice.

Namera osnivača sajta je da poslovanje prošire i van granica Srbije i da svoj proizvod plasiraju širom sveta,  tako je do kraja oe godine planiran otvaranje sajta na područjima Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, a nakon toga i proširenje na ostale evropske zemlje.

IVANA ŠPANOVIĆ URUČILA NAGRADE: Komercijalna banka je, u okviru projekta "Uspešne priče", na 82. međunarodnom poljoprivrednom sajmu nagradila šestoricu najuspešnijih poljoprivrednika, koji su uz pomoć Kombank agrar kredita ostvarili najkvalitetnija ulaganja. Sa ciljem da pobednici steknu nova znanja i da se bliže upoznaju sa svetskim novitetima u poljoprivrednom sektoru, Komercijalna banka je omogućila nagradno putovanje na vodeći svetski sajam poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hanoveru. Najuspešnijim poljoprivrednicima nagrade je uručila jedna od najuspešnijih srpskih sportistkinja, reprezentativka i rekorderka Srbije u skoku u dalj Ivana Španović.
Nagrađeni su: Jovan Stokuća iz Lipara za kupovinu zemljišta i poljoprivredne mehanizacije, Goran Agbaba iz Banatskog Sokoca za kupovinu traktora, Nemanja Parmaković iz Noćaja za kupovinu 30 visokosteonih junica, Goran Arsić iz Srpskog Itebeja za kupovina traktora, Slađan Štavljanin iz Kačulice za dogradnju hladnjače i Jovan Dodić iz Plandišta za kupovinu sistema protivgradne mreže.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan