Sajber kriminal se širi i u Srbiji

Sajber kriminal se širi i u Srbiji

Nova grana sajber kriminala počela je da se širi i u Srbiji. Poslednje dve godine zabeleženo je nekoliko stotina slučajeva u kojima su kriminalci pomoću posebnih računarskih virusa građanima, firmama, školama, sudovima zaključavali sve podatke u kompjuterima, a zatim tražili novac za njihovo otključavanje.

Stručnjaci savetuju – ne otvarajte nepoznate mejlove, a sve važne podatke čuvajte na diskovima koji nisu povezani sa internetom.

Predrag Rajkić prošle godine je na ekranu svog poslovnog računara zatekao poruku na kojoj je pisalo da više nema pristup podacima na kompjuteru. 

– Da biste povratili pristup njima potrebno je da nam uplatite četiri bit koina koji su u tom momentu vredeli 250 dolara svaki. Znači trebalo je da pustim 1.000 dolara na neki žiro račun, ali to nije običan žiro račun, nego je trebalo da im pustim neki fajl na neki od mejlova - kaže za RTS Rajkić dodajući da je dobio celo uputstvo.

Kriminalci viruse šalju elektronskom poštom. Građani ih aktiviraju u nameri da provere o čemu se radi ne shvatajući da su pokrenuli program koji za nekoliko desetina minuta zaključava sva dokumenta, ekran i hard disk. Na kraju stiže zahtev za isplatu novca.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan