Sakupljeno više od 30.000 potpisa za oslobađanje Aleksandra Obradovića

Sakupljeno više od 30.000 potpisa za oslobađanje Aleksandra Obradovića

Građanska inicijativa "Sloboda za Aleksandra" i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti najavili su danas da će se u ponedeljak 16. decembra u minut do 12 okupiti ispred Repubčkoog javnog tužilaštva kako bi tužiteljki Zagorki Dolovac predali potpise građana koji traže oslobađanje Aleksandra Obradovića.

Sakupljeno je više od 30.000 potpisa, na štandovima širom Srbije, kao i putem on-line peticije. Iako je Sud institucija koja odlučuje o puštanju na slobodu ili zadržavanju u pritvoru Aleksandra Obradovića, mišljenja smo da posebna odgovornost u ovom slučaju pripada Tužilaštvu budući da je ono, do sada, demonstriralo dvostruke aršine u primeni zakona u "Aferi Krušik", navodi se u saopštenju.

Traženje odgovornosti uzbunjivača bez naznake da se istražuju aktivnosti onih lica koja su označena u korupcionaškim poslovima, kako se ocenjuje, ni u kom slučaju ne predstavlja odrednicu nezavisnog pravosuđa u jednoj državi.

Posebno naglašavamo da smo potpuno svesni činjenice da tužilaštvo i sud, u normalnim društveno-pravnim okolnostima, ne treba da budu izloženi pritisku javnosti, poručuje se u saopštenju.

Međutim, jasno nam je da, danas u Srbiji, pritisak javnosti i građana predstavljaju poslednje sredstvo odbrane ustavnih prava građana i jedini način da se obezbedi regularan rad institucija i vladavina prava. Srbija mora biti pravna država i njeno društvo mora počivati na egalitarnim principima. Aleksandar je bio spreman da za te ideale plati visoku ličnu cenu i zbog toga on mora biti slavljeni pojedinac, a ne zarobljenik države. Upozoravamo sve institucije da nećemo dati jednog od nas – navodi se u saopštenju Građanske inicijative "Sloboda za Aleksandra" i Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Oceni vest:
3
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan