SAMO BEZ PANIKE: Evo kako se Novosađani štite od virusa Kovid-19

SAMO BEZ PANIKE: Evo kako se Novosađani štite od virusa Kovid-19

Zbog pandemije korona virusa, u Srbiji je uvedeno vanredno stanje, a našim starijim sugrađanima preporučeno je da ne izlaze iz svojih domova.

Neki se pridržavaju ove preporuke, ali ima i pojedinaca koji su se o nju oglušili i poslednja dva dana "štrapaciraju" po prodavnicama, apotekama i ulicama, te će država možda morati da uvede još rigoroznije mere zaštite.

Radno sposobni Novosađani za sada mogu bez smetnje da izlaze na ulicu, a nas je zanimalo kako se se štite, da li koriste maske, zaštitne rukavice i da li poštuju ostale preporuke epidemiologa.

Dragana M. kaže da na ulici ne nosi masku, ali čim uđe u zatvoren prostor stavi je preko usta i nosa.

– Jedva sam nabavila nekoliko maski, a pošto su one za jednokratnu upotrebu, ovu moju properem i stavim da se osuši na suncu. Isto to radim i sa dečjim i maskom mog supruga. Do sada nisam bila u panici, ali, polako ali sigurno, i ja joj podležem – kaže Dragana.

ČITAJTE JOŠ: Kako se Novosađani snalaze s nestašicom sredstava za dezinfekciju


Mirjana
ne nosi masku niti ima zaštitne rukavice, ali uvek nosi dezinfekciono sredstvo za ruke jer, kako kaže, smatra da je to najbolja zaštita, kako za nju tako i za njenu decu.

Ima i Novosađana koji vode računa o tome šta će kupovati od hrane, te sugrađanka Anđela navodi da kupuje samo konzerve, trenutno zamrznuto povrće i meso koje je već upakovano.

– Negde sam pročitala da ne kupujemo termički neobrađeno voće i povrće, jer i na taj način može u organizam da se unese virus – kaže ona.


Ima i stanovnica Novog Sada koje su se veoma uplašile, pa, pored zaštitnih maski i rukavica, konstantno po kući dezinfikuju brave i cipele, a čim se vrate s ulice, iznose jakne na terasu, dok ostale stvari odmah stavljaju u veš mašinu.

Čini se da su muškarci manje uplašeni, a Milan smatra kako se ovde radi o sasvim drugoj stvari, samo ne zna kojoj.

– Ne znam, ne verujem u teoriju zavere, ali sve mi liči na to. Pošto živim u centru, pokupio sam ženu i decu i otišli smo u selo. Ne zbog virusa, već zato što tamo deca imaju dvorište. Imam utisak da bi podivljali u stanu, a još kad sam video naoružanu vojsku, sve mi se smučilo – kaže Milan.A koje preventivne mere vi preduzimate? Javite nam u komentarima!

 

Još fotografija snimljenih danas na novosadskim ulicama pogledajte OVDE.

Oceni vest:
12
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan