Samo trećina sredstava od ekoloških taksi potrošena namenski

Samo trećina sredstava od ekoloških taksi potrošena namenski

U budžet Republike Srbije od ekološke naknade za osam godina uplaćeno je 48 milijardi dinara. Od toga je samo trećina potrošena namenski.

Dejan Maksimović iz udruženja "Stanište" rekao je za RTS da je glavni problem upravo to što se nenamenski troše sredstva, pa novac umesto za zaštitu životne sredine završi na nekom drugom mestu. Mora se ponovo uvesti namenski karakter naknada, poručuje on.

Udruženje "Stanište" uradilo je studiju koja govori o tome na šta je novac od ekoloških naknada trošen, a Maksimović kaže da je metodologija koju su koristili tokom istraživanja analiza dokumenata, kao i da su od lokalnih samouprava i državnih organa tražili završni račun budžeta, program zaštite životne sredine, izveštaj o korišćenju sredstava.

Naveo je da su do sada radili kontinuirano sedam puta studiju, od 2010. godine kao početne.

Tu godinu smo uzeli jer su tada donete obimne izmene Zakona o zaštiti životne sredine i ono što je počelo da liči na jedan kvalitetan sistem finansiranja počelo je da se primenjuje prvi put od 2010. godine – rekao je Maksimović gostujući u "Beogradskoj hronici".

Ukazao je da su od 2010. svake godine tražili dokumenta od nadležnih organa, kao i da je "bilo dosta natezanja".

Naglasio je da iako su sedam puta objavljivali ovakve izveštaje nikada do sada nije bila tolika pažnja javnosti kao i da je od 2015. godine došlo do velikog povećanja nenamenskog trošenja. Takođe, navodi da je novac od naknada išao i za subvencije javnim preduzećima.

Naše društvo u celini, sa doduše izuzecima, mada je to i civilizacijski trend, nije naklonjeno životnoj sredini zato što su ljudi više usmereni ka nekim trenutnim ličnim afinitetima i koristima, a dosta im apstraktno deluju priče o nekom opštem dobru, solidarnosti. Životna sredina je oblast koja je upravo jedna od najsolidarnijih, jer zagađenje ne može da izbegne ni onaj ko je najbogatiji član društva, kao ni onaj najsiromašniji – zaključio je Maksimović.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu RTS-a

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan