Šampioni Poljoprivrednog sajma: Upoznajte Kokana i Belog Gruju (FOTO)

Šampioni Poljoprivrednog sajma: Upoznajte Kokana i Belog Gruju (FOTO)

Jedna od najvećih atrakcija 83. Međunarodnog poljoprivrednog Sajma jeste i bik Kokan, rase Dionis, poreklom iz sela Batinca blizu Ćuprije. Gazda Nenad Nikolić, koji je strastveni uzgajivač goveda, tvrdi da je njegov ljubimac napredovao od prošle godine, kada su Novosađani prvi put imali prilike da ga upoznaju.

- Kokan danas ima 1.600 kilograma. To znači da je za 300 kilograma teži nego pre godinu dana. Za to je zaslužna stalna nega i pravilan odgoj. On ima preko četiri godine i zajedno sa ostalim životinjama slobodno šeta na mom gazdinstvu. Imaju svoj prostor na otvorenom, šest dana nedeljno jedu koncentrat i silažu a sedmog dana dobijaju kabastu hranu. Vodi se računa o ishrani i zdravstvenom stanju svih. Dva puta godišnje Kokan ide na merenje, na redovno obrezivanje papaka, timaren je i negovan“ – kaže Nenad Nikolić.

− Kokan ima jagnjeću narav i toliko je pitom i miran da ga bez problema dete od pet godina može voditi. Upravo zbog te mirne naravi smo ga ostavili na našem imanju, a sada još nismo doneli konačnu odluku da li ćemo ga prodati ili ne − dodaje odgajivač.

Po njegovim rečima, ukoliko Kokan ipak bude na prodaju, njegova minimalna cena je 4.500 evra, a na već je bilo nekoliko interesenata za kupovinu ovogodišnjeg rekordera izloženog na Novosadskom sajmu.

Najveći ovan izložen na 83. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu je Beli Gruja, koji je poneo laskavu titulu šampiona Novosadskog sajma u konkurenciji ovnova.

Beli Gruja je ovan vinterberg rase, a vlasništvo je Živorada Živkovića iz Obrenovca, koji se stočarstvom i ovčarstvom bavi skoro pune tri decenije, a na Novosadskom sajmu izlaže već dvadeset godina.

− Šampion je ojagnjen na mom imanju pre tačno četiri godine i dok je bio jagnje, sve njegove karakteristike su ukazivale na to da će jednog dana biti šampion, što se, evo, i ostvarilo. Radi se o vrlo pitomoj životinji s obzirom na robusnost koju poseduje sa svojih 180 kilograma, a ono što je njegov poseban kvalitet jeste izuzetno kvalitetno potomstvo − rekao je Živković i dodao da Beli Gruja služi za priplod.

Foto-album sa 83. Međunarodnog poljoprivrednog sajma možete pogledati OVDE

NAJSKUPLJA MAŠINA na 83. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu zadnje dve godine je Holmerov kombajn za vađenje šećerne repe "Terra dos T3" koji košta 500.000 evra. Kod traktora najviše novca treba izdvojiti za "Fendt 1050 warrior", koja ima snagu od 500 konja, a cena mu je 300.000 evra bez PDV-a.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan