Šansa za opstanak sela: Zadrugarstvo i subvencije mladima

Šansa za opstanak sela: Zadrugarstvo i subvencije mladima

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić rekao je za RTS da je bitno da se pokrene zadrugarstvo iz osnova - da se mali poljoprirednici udruže i krenu u proizvodnju, a da se mladima ustupi zemljište uz subvencije.

Misija "500 zadrugara u 500 sela" počela je prošle nedelje otvaranjem prvih zemljoradničkih zadruga na jugoistoku Srbije. Prve u opštinama Merošina i Gadžin Han, uz podršku Vlade Srbije. Oni su dobili novačane subvencije.

Gostujući u Dnevniku RTS, Milan Krkobabić je rekao da su formirane nove zemljoradničke zadruge. Jedna je zadruga koja se bavi proizvodnjom i preradom lekovitog bilja u Gadžinom Hanu, a druga je pčelarska zadruga koja se bavi proizvodnjom meda i proizvoda od meda u Merošini.

Krkobabić kaže da su obe zadruge u Nišavskom okrugu. Podsticaj za novoosnovane zadruge je do 50.000 evra. To sve zavisi, kako kaže, od specifikacije opreme.

- Nama je bitno da pokrenemo zadrugarstvo iz osnova, da se mali poljoprivrednici udruže i da krenu. Lokalne samouprave su od ključnog značaja - rekao je Krkobabić.

Subvencije za mlade

Govoreći o mladima, Krkobabić kaže  - Hajde da im ustupimo zemljište do 50 hektara i da im dajemo subvencije do 10.000 po osobi, da im omogućimo da krenu da se bave poljoprivrednom proizvodnjom .

Onaj ko je zainteresovan javlja se svojim opštinskim samoupravama. O toj ideji će se razgovarati i sa predsednikom Srbije, jer je, kako kaže Krkobabić, to je neka vrsta nove agrarne reforme.

- Hoćemo da 200.000 ili 300.000 hektara državne zemlje ustupimo onima koji će hteti da je obrađuju, a to je onda osnov da sačuvamo srpsko selo - zaključio je Krkobabić.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe horoskop Vreme u Novom Sadu novosađani zdravlje vremenska prognoza novi sad Republički hidrometeorološki zavod policija JKP Vodovod i kanalizacija istraživanje skupština grada novog sada ljubavna veza sremska kamenica novorođenčad betanija Isključenje struje isključenje vode vremenska prognoza servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo porodilje Spens novosadsko porodilište novi sad bez vode RHMZ bez struje poskupljenje isključenja struje Vreme u Srbiji