ŠANSA ZA SAMOZAPOSLENJE: Uspešno završena obuka u oblasti starih i umetničkih zanata

ŠANSA ZA SAMOZAPOSLENJE: Uspešno završena obuka u oblasti starih i umetničkih zanata

U okviru Akcionog plana zapošljavanja Grada Novog Sada realizovana je Obuka za stare i umetničke zanate i poslove domaće radinosti koja obuhvata celokupan proces izrade unikatnih proizvoda, uz korišćenje mahom jednostavnih alata.

Obuku koju je sprovelo Udruženje samostalnih zanatlija Novi Sad, pohađalo je trideset lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Nakon završetka obuke, u prostorijama Udruženja održana je svečana dodela sertifikata.

- Veoma mi je drago što ćemo danas svima koji su stekli znanja iz oblasti starog zanatstva i umetničkih zanata dodeliti sertifikate. Obuka se sprovodi u okviru Akcionog plana zapošljavanja Grada Novog Sada već nekoliko godina unazad. Prepoznajemo zanatstvo kao veoma važan segment privrede Grada i ovakvim merama želimo da sačuvamo stare zanate, što nije jednostavan posao u vreme novih tehnologija. Takođe, trudimo se da kroz ovakve mere pomognemo nezaposlenima da se pre svega obuče i da eventualno pokrenu sopstveni posao. Da bismo to omogućili, u budžetu za 2019. godinu, predvideli smo još više sredstava za drugu fazu obuke, u okviru koje će polaznici steći konkretnija znanja iz ovih oblasti – izjavio je član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević.

On je dodao da je Novi Sad lider u Srbiji kada je reč o programima zapošljavanja.

- Naš Akcioni plan zapošljavanja podrazumeva izdvajanje od 160 miliona dinara. Ako imamo u vidu da prva sledeća lokalna samouprava izdvaja 45 miliona dinara, onda je jasno da Novi Sad veoma ozbiljno shvata problem nezaposlenosti i da kroz različite programe i mere želi da doprinese rešavanju tog problema – naglasio je Radojević.


Predsednik Udruženja samostalnih zanatlija Slavko Novaković je istakao da ulaganja u ovaj sektor mnogo znače, ali i da je neophodno da država donese Zakon o zanatstvu i da se primeni dualni sistem obrazovanja, te da ono postane formalno kako bi se najbrže i najefikasnije rešio problem nezaposlenosti.

U okviru Obuke, koja je trajala tri meseca  polaznici i polaznice imali su priliku da savladaju početna znanja u šest različitih zanatskih kategorija: umetničko oslikavanje na tekstilu, staklu i glini, ručna izrada predmeta od gline, izrada ramova, uramljivanje i restauracija, ručno tkanje, ručna izrada sapuna i ručno kukičanje.

Izvor: Grad Novi Sad

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan