SAOPŠTENJE "BATUTA": Naši podaci su proverljivi, tačni i zasnovani na medicinskoj dokumentaciji o epidemiološkoj situaciji

SAOPŠTENJE "BATUTA": Naši podaci su proverljivi, tačni i zasnovani na medicinskoj dokumentaciji o epidemiološkoj situaciji

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavlio je saopštenje u kom se osuđuju navodi koji se pojavljuju u javnosti i dovode u pitanje verodostojnost podataka o broju zaraženih i preminulih osoba od posledica korona virusa.

– Ovim putem demantujemo informacije koje se senzacionalistički plasiraju u javnosti o broju inficiranih i preminulih pacijenata, jer nisu tačne. Kao institucija koja već 95 godina sarađuje sa svim relevantnim međunarodnim zdravstvenim organizacijama poput SZO ovakav napad je pokušaj diskreditovanje "Batuta" i svih drugih zdravstvenih ustanova, imajući vidu da su o načinu na koji se evidencija vodi upoznata stručna javnost, a o tome su javno govorili i članovi Kriznog štaba – kaže se na početku saopštenja.

– Veoma je opasno kada pojedinci koji nisu medicinski stručnjaci daju tumačenja u pogledu klasifikacije Kovid-19 pacijenata, na osnovu netačnih podataka. Podaci Instituta "Batut" su proverljivi, tačni i pre svega zasnovani na medicinskoj dokumentaciji o epidemiološkoj situaciji u Srbiji. Na osnovu prikupljenih podataka Institut "Batut" daje stručne preporuke u cilju kontrole epidemiološke situacije u našoj zemlji – dodaje se u saopštenju.

– Tokom svih 95 godina rada i postojanja Instituta, niko nikada nije, kao danas, tako neargumentovano napao Institut "Batut" koji je otvoren za svaku stručnu saradnju i diskusiju. Ovo nije napad samo na Institut "Batut" već napad na čitav zdravstveni sistem u trenuticma borbe protiv virusa Kovid-19. Stav države Srbije od prvog dana borbe protiv korona virusa je jasan – transparentno i SVAKODNEVNO informisanje javnosti o svim relevantnim podacima o epidemiji – ističu u "Batutu". 

BOLJI POKAZATELJI OD ŠVAJCARSKE I AUSTRIJE

Da je Republika Srbija adekvatno odgovorila izazovu globalne pandemije dokazuju i brojevi, kažu u "Batutu", navodeći da naša zemlja ima najniži procenat smrtnosti u regionu i šire (obolelih 14.288, preminulih 274).

– Primera radi, neke od najrazvijenijih zemalja zapadne Evrope, približne nama po broju stanovnika, imaju značajno slabije pokazatelje: u Švajcarskoj je obolelo preko 31.000 građana, a preminulo oko 1.600, a u Austriji je, od oko 18 hiljada obolelih preminulo oko 700 – kaže se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije 

Oceni vest:
1
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan