Saopštenje Građanske inicijative "Ne damo livadicu"

Saopštenje Građanske inicijative "Ne damo livadicu"

Saopštenje prenosimo u celosti:

Kada predstavnici vlasti i javnih institucija diskvalifikuju građanske incijative kao politički instruirane i bliske opozicionim strankama, jasno je da je ulog taj da se izbriše čitavo polje odlučivanja, da se oduzme legitimitet udruženim građanima koji se samoorganizuju radi odbrane i zastupanja svojih zajedničkih interesa. Podmeću nam igru borbe za vlast, a zapravo skrivaju činjenicu da je lokalna samouprava zatvorena za građansko učešće i saradnju.

Na delu je, dakle, politizacija uprave (partokratija), odsustvo političke volje za uključivanje građana, niski kapaciteti i nezainteresovanost za saradnju i percepcija građanskog učešća kao pretnje vlasti.

Na današnji dan, pre mesec dana, Građanska inicijativa “Ne damo Livadicu!” podnela je inicijativu za sazivanje zbora građana u MZ "Žitni trg", a povodom neslaganja građana da se na na uglu ulica Kisačke i Jovana Subotića, na mestu postojećeg javnog parka, izgradi višespratni stambeno-poslovni objekat.

Iako je po Statutu MZ "Žitni trg" Savet mesne zajednice u obavezi da u roku od 30 dana na građansku incijativu sazove zbor građana, Savet mesne zajednice svoje komšije nije udostojio ni odgovora. Ćutanje MZ shvatamo kao potvrdu partijske uzurpacije institucije mesne zajednice koje su normativno otvorene za građanske incijative i neposredno odlučivanje građana o lokalnim pitanjima, kao najniži, mesni oblici lokalne samouprave.

Umesto pozivanja na izbornu pobedu na svim nivoima vlasti i isticanja obezbeđene "podrške građana", od nadležnih organa vlasti očekujemo da nam odgovore zašto su mesne zajednice zatvorene za građane, zašto Savet ne sme da sazove zbor i čiji interesi su preči od interesa građana.

U očekivanju javne rasprave povodom Nacrta plana detaljne regulacije blokova oko ulice Vojvode Bojovića, zaključujemo da ova sabotaža ima za cilj da se uguši glas građana koji su protiv devastacije parka.

Nesazivanje Zbora građana otvara pitanje legitimnosti rada Saveta Mesne zajednice “Žitni trg”, koje nas potencijalno ponovo smešta u polje borbe za vlast. Međutim, kako po Zakonu o lokalnoj samoupravi savete mesnih zajednica čine slobodno izabrani predstavnci građana sa područja mesnih zajednica - naše komšije, mi ćemo insistirati na javnom, transparentnom i inkluzivnom radu saveta mesne zajednice, jer mesne zajednice moraju da budu mesta odlučivanja građana, a ne političkih partija.

Zbog oglušivanja na legitiman zahtev građana, povrede fundamentalnog prava građana na učešće u procesu donošenja odluka i nepoštovanja Ustava Republike Srbije, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Grada Novog Sada i Statuta Mesne zajednice  “Žitni trg”, svim nadležnim organima lokalne samouprave podnećemo žalbu i zahtev za sazivanje zbora građana.

Nećemo odustati od svojih zahteva i borbe za dostojanstven život svih građana. To znači da lokalnoj vlasti i njenim institucijama nećemo prepustiti inicijative i odluke od čijih će rezultata zavisiti uslovi života i rada svih nas.

U Novom Sadu, 9. juna, 2018.
Građanska inicijativa “Ne damo Livadicu!”


Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan