Saradnja Exita i četiri grada

Saradnja Exita i četiri grada

Predstavnici Exita i regionalnih centara Novi Sad, Beograd, Budva i Temišvar potpisali su večeras sporazum o saradnji u oblasti kreativnih industrija.

U ime Exita potpis na ugovor je stavio osnivač i direktor tog festivala Dušan Kovačević, u ime grada Novog Sada sekretar za privredu Tijana Marković, u ime Budve, potpredsednik opštine Budva Ljubomir Filipović, dok je dok je potpis na ugovor ispred Temišvara stavio potpredsednik tog grada Dan Jakono.

Dejan Mandić je u ime Novog Sada rekao da regionalni centri očekuju dobru zaradu od turizma, pre svega od omladinskog turizma i da su kreativne industrije nešto što posebno može uticati na privlačenje mladih turista.

"Novi Sad preko Exita ima iskustva koliko razvoju omladinskog turizma mogu doprineti kreativne industrije i mi ne želimo da to ljubomorno čuvamo za sebe već da podelimo sa svim gradovima u regionu kako bi ovaj region mapirali na svetskoj turističkoj karti kao liderski u oblasti omladinskog turizma", rekao je Mandić.

Direktor Exita je istakao da je Exit bio mesto koje je prvo posle svih loših dešavanja 1990-ih okupilo mlade ljude iz celog regiona.

"Neki mladi ljudi nisu želeli da budu opterećeni mržnjom već su počeli da se druže i međusobno prenose iskustva i tada smo videli da ovaj region ima potencijal da bude lider u oblasti omladinskog turizma i na tome treba da radimo, a potpisivanje ovog sporazuma je ogroman korak u tom pravcu, rekao je Kovačević.

On je ponovio da je čin potpisivanja sporazuma promovisanje regiona kao najatraktivnije destinacije za omladinski turizam.

Prema njegovim rečima, omladinski turizam je jedna od najprofitabilnijih vrsta turizma, jer mladi, suprotno uvreženim mišljenjima, mnogo više troše od starijih, često se vraćaju na iste destinacije ukoliko im se dopadnu, duže ostaju a kako je dodao, kasnije kada budu stariji rado se vraćaju u mesta gde su bili kao mladi.

Filipović je kazao da se dobrobiti saradnje centara u regionu najbolje vide iz primera saradnje Novog Sada i Budve, odnosno Sea Dance festivala koji je samo posle jedne godine održavanja proglašen za najbolji festival u Evropi srednje veličine.

"O finansijskim efektima ne treba ni govoriti jer je Sea Dance značajno proširio turističku ponudu Budve i cilj je da na sličan način proširimo turističku ponudu celog regiona", dodao je on.

I predstavnik Temišvara je za primer uzeo saradnju sa Exitom iz koje se, kako je rekao, izrodio Revolution festival koji je održan u maju ove godine i koji predstavlja najveći festival u zapadnoj Rumuniji.

Potpisivanje sporazuma održano je u popularnim Titovim salonima na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan