Saradnja Galerije Matice Srpske i bečkog muzeja

Saradnja Galerije Matice Srpske i bečkog muzeja

Galerija Matice srpske u Novom Sadu i Umetničko-istorijski muzej u Beču potpisali su Protokol o saradnji na odabranim projektima u istraživanju, konzervaciji i prezentaciji muzejskih kolekcija i muzejskoj edukaciji za period od 2016. do 2019. godine.

Protokol su u bečkom muzeju potpisali generalna direktorka Umetničko-istorijskog muzeja u Beču dr Sabina Hag, njen zamenik dr Franc Pihoner i upravnica Galerije Matice srpske mr Tijana Palkovljević Bugarski, u prisustvu ambasadora Republike Srbije u Austriji Pera Jankovića i drugog sekretara Ambasade Bojana Stojanovića.

Potpisani protokol predviđa razmenu i komunikaciju stručnjaka, realizaciju studijskih boravaka radi razmene znanja i upoznavanja sa muzejskom praksom u partnerskoj ustanovi, istraživanja veza u kolekcijama i pripremu izložbi i pratećih muzejskih programa namenjenih različitim kategorijama publike, promociju zajedničkih vrednosti i širenje partnerstva i saradnju na izradi zajedničkih projekata usmerenih ka evropskim fondovima u oblasti kulture.

Tokom studijske posete Umetničko-istorijskom muzeju u Beču stručnjaci Galerije Matice srpske - mr Tijana Palkovljević Bugarski, programski direktor msr Snežana Mišić i muzejski edukator Jelena Ognjanović, imale su sastanke sa direktorima nekoliko odeljenja sa kojima su razgovarale o programima i projektima na kojima bi se moglo sarađivati u narednom periodu.

Takođe, imale su prilike da se upoznaju sa radom Odeljenja za umetničku edukaciju, kroz radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, prezentacije programa "Muzej za sve", programa za slepe i slabovide i android aplikacije vodiča kroz stalnu postavku Umetničko-istorijskog muzeja u Beču koja je između ostalog napravljena i na srpskom jeziku.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

dunavski park servisne informacije novi sad bebe bez vode centralno groblje u Futogu sahrane Republički hidrometeorološki zavod vremenska prognoza novi sad naplata završni ispit betanija servisne informacije isključenja struje novosadsko porodilište mala matura raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija bez struje RHMZ Vreme u Novom Sadu JKP Gradsko zelenilo jkp lisje gradsko groblje elektrovojvodina Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode novorođenčad vremenska prognoza novosađani