Saradnja Galerije Matice Srpske i bečkog muzeja

Saradnja Galerije Matice Srpske i bečkog muzeja

Galerija Matice srpske u Novom Sadu i Umetničko-istorijski muzej u Beču potpisali su Protokol o saradnji na odabranim projektima u istraživanju, konzervaciji i prezentaciji muzejskih kolekcija i muzejskoj edukaciji za period od 2016. do 2019. godine.

Protokol su u bečkom muzeju potpisali generalna direktorka Umetničko-istorijskog muzeja u Beču dr Sabina Hag, njen zamenik dr Franc Pihoner i upravnica Galerije Matice srpske mr Tijana Palkovljević Bugarski, u prisustvu ambasadora Republike Srbije u Austriji Pera Jankovića i drugog sekretara Ambasade Bojana Stojanovića.

Potpisani protokol predviđa razmenu i komunikaciju stručnjaka, realizaciju studijskih boravaka radi razmene znanja i upoznavanja sa muzejskom praksom u partnerskoj ustanovi, istraživanja veza u kolekcijama i pripremu izložbi i pratećih muzejskih programa namenjenih različitim kategorijama publike, promociju zajedničkih vrednosti i širenje partnerstva i saradnju na izradi zajedničkih projekata usmerenih ka evropskim fondovima u oblasti kulture.

Tokom studijske posete Umetničko-istorijskom muzeju u Beču stručnjaci Galerije Matice srpske - mr Tijana Palkovljević Bugarski, programski direktor msr Snežana Mišić i muzejski edukator Jelena Ognjanović, imale su sastanke sa direktorima nekoliko odeljenja sa kojima su razgovarale o programima i projektima na kojima bi se moglo sarađivati u narednom periodu.

Takođe, imale su prilike da se upoznaju sa radom Odeljenja za umetničku edukaciju, kroz radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, prezentacije programa "Muzej za sve", programa za slepe i slabovide i android aplikacije vodiča kroz stalnu postavku Umetničko-istorijskog muzeja u Beču koja je između ostalog napravljena i na srpskom jeziku.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad sahrane novi sad isključenje vode šoping centar promenada mup novi sad Spens 27. novosadski maraton novosađani klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad bez vode MUP Srbije raspored sahrana i ispraćaja humanitarna akcija bebe izmena režima saobraćaja novosadska policija KCV novosadsko porodilište Isključenje struje Aleksandar Vučić servisne informacije raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija bez struje elektrovojvodina betanija Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje isključenja struje