ŠARČEVIĆ: Nema vraćanja dece u učionice, onlajn nastava završava se krajem maja

ŠARČEVIĆ: Nema vraćanja dece u učionice, onlajn nastava završava se krajem maja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je sinoć da se nastava za osnovce i srednjoškolce završava onlajn krajem maja i dodao da će u junu škole biti otvorene da se održi mala matura, kao i da se pruži prilika onim đacima koji žele da poprave ocene.

Šarčević je u izjavi za Radio-televiziju Srbiju naglasio da je školskim kalendarom u regularnim uslovima predviđeno da nastava traje do polovine juna, ali da je skraćen prolećni raspust, kao i da je bilo radnih subota, tako da će onlajn nastava biti završena ranije.

On je naveo da će većini učenika ocene biti zaključene krajem maja i da će samo oni koji žele da poprave ocenu imati mogućnost da to urade u junu u školama.

– Nema vraćanja dece u učionice, nastava se završava onlajn, krajem maja. Individualni dolasci su mogući u junu da se uradi mala matura i poprave ocene – rekao je on.

Ministar je dodao da će, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, mala matura biti organizovana u drugoj polovini juna, da je školskim kalendarom predviđeno da to bude 17, 18. i 19. jun, ali da i to može da se pomeri.

– Za nadarene učenike, koji žele da upišu specijalizovana odeljenja u gimnazijama, prijemni će biti organizovan do prve polovine juna – naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, nastava za studente takođe će biti završena onlajn polovinom maja i već krajem maja planiran je aprilski rok, a u junu regularni ispitni rok.

Šarčević je istakao da po Zakonu o visokom obrazovanju nije moguće da se organizuju i onlajn ispiti, a fakulteti koji imaju akreditovane onlajn studijske programe, ispite moraju da organizuju u sedištu fakulteta.

On je napomenuo da za planirane ekskurzije u Ministarstvu prosvete pokušavaju da pronađu najbolje modele.

– Verovatno će za uplaćen novac đaci dobiti vaučere koje će porodica moći da iskoristi – objasnio je on.

Ministar prosvete je naveo da za narednu školsku godinu ekskurzije mogu samo uslovno da se planiraju i to samo u Srbiji.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan