ŠARČEVIĆ: Novi model polaganja završnog ispita za osmake

ŠARČEVIĆ: Novi model polaganja završnog ispita za osmake

Osmaci će na kraju godine polagati završni ispit po novom modelu, a sasvim drugačiji biće i način pregledanja njihovih testova.

Ovo je za "Novosti" najavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. U pripremi je novi model male mature, prema kome bi zadaci iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika trebalo da ostanu slični sadašnjim, a drugačije bi izgledao treći test.

Najverovatnije neće ostati kombinovani, sa zadacima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, već će u ponudi biti dva-tri različita testa, a deca će ih birati prema svojim sklonostima i interesovanjima u daljem školovanju. Na primer, ako nekoga više interesuju društvene nauke, objašnjava ministar, mogao bi da polaže test sa pitanjima iz geografije i istorije. Isto bi bilo i za prirodne nauke.

Konačan model još nije definisan, ali tim stručnjaka radi na tome. Druga novina je način pregledanja testova iz koga želimo u najvećom meri da isključimo ljudski faktor. Urađeni testovi će se skenirati i pregledati automatski, uz pomoć specijalnog softvera koji je već u izradi – objašnjava ministar Šarčević

On pojašnjava da je namera je da se smanji mogućnost manipulacije, dodavanja bodova i grešaka u ocenjivanju.

Ministar najavljuje i novine u štampanju testova, kako bi se povećala bezbednost i smanjila šansa da zadaci budu "provaljeni" kao prošle godine. U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja u Fabrisovoj ulici biće oformljena štamparija čiji će posao biti štampanje završnog ispita.

Detaljnije o promenama u polaganju završnog ispita pročitajte na sajtu "Večernjih novosti". 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan