Šarčević otkriva sve promene u školstvu  u 2018. godini

Šarčević otkriva sve promene u školstvu u 2018. godini

Informatika, osnove preduzetništva ali i više fizičkog čeka osnovce, dok će gimnazijalci birati predmete, imati svoje zadruge... U klupe za učenje će i profesori, najavljuje ministar prosvete Mladen Šarćević.

Tokom 2017. urađeno je mnogo na reformi obrazovanja, prvi veliki koraci su već učinjeni, a sada iščekujemo rezultate prvih pilot projekata i nastavljamo da ulažemo u modernizaciju i digitalizaciju škola, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

On je u intervjuu za portal "Pink.rs" istakao da ono što može da očekuje đake u narednoj godini je redefinisan nastavni plan i program za prvi razred osnovne škole i gimnazije.

- Informatika će postati obavezan predmet za učenike šestog razreda, ali će to biti i fizičko i zdravstveno vaspitanje i komponenta preduzetništva. Očekujemo prve rezultate velikih i važnih pilot projekata poput e-Dnevnika, preduzetnih škola i finansijske pismenosti – najavio je ministar.

Istakao je da počinje i realizacija kredita Svetske banke za gradnju i povećanje kapaciteta predškolskih ustanova, ali i da će se nastaviti sa modernizacijom i digitalizacijom škola.

Govoreći o rezultatima njegovog Ministarstva tokom 2017. godine, Šarčević je istakao da su prvi i veliki koraci u reformi obrazovanja već učinjeni i podsetio da su usvojena šest nova zakona u kojima su "kvalitet, efikasnost i autonomija tri glavne poluge".

- Osim toga uradili smo koncept velike mature, reformu gimnazijskog obrazovanja koja počiva na izbornosti i uveli 19 dualnih obrazovnih profila – podseća ministar.

Najavio je da Ministarstvo prosvete u 2018. godini očekuje rad na stotinama pravilnika koji su neophodni kako bi puna primena zakona bila ostvarena, navodeći da su formirani i timovi koji se bave novom mrežom škola, pitanjima ekskurzija i ishrane u školama...

- Očekuje nas veliki posao na obuci nastavnika za novi način rada, što je prvi cilj svih reformi, jer će na taj način deca dobiti upotrebljiva i primenjiva znanja. Da bismo mogli da koristimo 27,4 miliona evra Sektorske budžetske podrške od Evropske unije uradili smo veliki posao pre svega na donošenju Nacionalnog okvira obrazovanja, ali i ispunili niz drugih indikatora – rekao je on.

Uvođenje informatike sa elementima programiranja u peti razred osnovne škole, izmena zakona i uvođenje dualnog obrazovanja, Šarčević navodi kao tri uspeha Ministarstva na koja je najponosniji.

Kaže da će o uvođenju đačkih uniformi odlučiti roditelji, đaci i nastavnici, i dodaje da je anketa pokazala da većina roditelja podržava tu ideju.

- Svesni smo da nema dovoljno novca i nećemo nikom nametati obavezu na silu, ali ćemo se zaista potruditi da na razne načine pomognemo. Izmenama zakona sada je moguće osnovati Đačku zadrugu, uštedeti novac pri nabavci udžbenika, pa se može finansirati nabavka đačkih uniformi – kaže ministar.

Vest u celosti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode horoskop horoskopski znaci sahrane novi sad JGSP "Novi Sad" raspored sahrana novi sad novosađani isključenja struje servisne informacije novi sad servisne informacije bebe mural jkp novosadska toplana Isključenje struje izmena trase autobusa novorođenčad bez vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novosadska policija klisa elektrovojvodina Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje jkp lisje izmena režima saobraćaja novosadsko porodilište