Šarčević: Reforma školstva na jesen, u junu pred poslanicima

Šarčević: Reforma školstva na jesen, u junu pred poslanicima

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević očekuje da će set reformskih zakona biti pred poslanicima u junu. Broj bodova za upis u narednu godinu studija će biti 48 i ministarstvo ga neće svake godine korigovati kao do sada, rekao je ministar.

Mladen Šarčević je rekao da se nada da će nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja biti prioritet u Skupštini Srbije, kako bi reforma u prosveti mogla da počne na jesen, prenosi "RTS".

- Reforme školstva u proseku traju osam godina. Mi ćemo, u okolnostima tradicionalne srpske netrpeljivosti biti zadovoljni ako reformu završimo za četiri godine – rekao je ministar i dodao da će u tom procesu ključna reč biti odgovornost i bolji kvalitet nastave.

- Mi nismo Finska, na koju se svi pozivaju. Tamo je najpre uspostavljen društveni konsenzus, izdvojen je veliki novac i pokazano veliko strpljenje. Mi nemamo ništa od toga – rekao je Šarčević gostujući u emisiji "Sedmica" na Radio Beogradu.

Šarčević je potvrdio da se učenicima petog razreda od jeseni uvodi informatika kao obavezni predmet, da veronauka i građansko ostaju u istom obimu izborni predmeti, ali da će test male mature ubuduće biti teži, u smislu da će se tražiti razmišljanje a ne bubanja.

Ministarstvo prosvete sprema i projekat velike mature, podsetio je on, a prva generacija koja će polagati veliku maturu su đaci sadašnjeg osmog razreda, a sadašnja druga godina srednje škole biće prva u pilot projektu, prenosi "RTS".

To će, kaže Šarčević, olakšati đacima pripremu za upis na fakultet, a roditeljima uštedeti novac.

U oblasti visokog obrazovanja, broj bodova za upis u narednu godinu studija će biti 48 i ministarstvo ga neće svake godine korigovati kao do sada.

Dodao je da sa sindikatima ima dobar dijalog, a kada je reč o povećanju plata u prosveti, Šarčević moli za strpljenje.

- Za više novca iz budžeta zbog reforme, ja ću se lavovski boriti, a tražiću i alternativna sredstva finansiranja, jer, bez zadovoljnih nastavnika nema ni dobre reforme – kaže ministar prosvete.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JGSP "Novi Sad" JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod Elektrodistribucija Novi Sad betanija klisa bez vode novosadski sajam Spens klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje sahrane novi sad raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje bebe Isključenje struje jkp novosadska toplana bez struje isključenje vode novorođenčad novosadska policija servisne informacije novosađani promenada elektrovojvodina matičar novi sad raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad detelinara