ŠARČEVIĆ: Slab odziv roditelja na skupovima posvećenim prevenciji narkomanije

ŠARČEVIĆ: Slab odziv roditelja na skupovima posvećenim prevenciji narkomanije

Ministar prosvete najavio ozbiljan rad Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, kao i nove mere države prema kojima će i roditelji moći da budu kažnjeni.

Mladen Šarčević je rekao da je Ministarstvo samo stožer borbe protiv narkomanije, u koju su uključena i druga ministarstva i nadležne službe. Ministar međutim smatra da bi priču o borbi protiv narkomanije u školskim klupama trebalo izmestiti u porodicu, kao i da država mora da bude jasnija i strožija po pitanju kažnjavanja roditelja.

Šarčević je naveo da se svega 10 odsto roditelja odazove na skupove organizovane s namerom da se roditelji edukuju o narkomaniji i prevenciji. Sada se, kako kaže, uvode mere gde će direktori škola biti nagrađivani ukoliko se ti sastanci budu više posećivali.

Takođe, u sklopu borbe protiv narkomanije, Ministarstvo prosvete je uštedelo određena sredstva i u škole će vratiti oko 150 psihologa. Takođe, tu je i policija koja će biti u školama.

Testovi za detekciju korišćenja droge, kako napominje ministar, ne mogu se koristiti na deci, jer to zakon zabranjuje, to mogu da rade roditelji i zato su bitni Saveti roditelja.

Šarčević kaže da ima dosta načina da se roditelji više uključe u celu priču, pa na kraju krajeva i kazne.

TESTIRANJE OSNOVACA NA SVAKE DVE GODINE: Ministar prosvete najavio je i da će se koncept male mature menjati i da će se deca testirati na svake dve godine. Šarčević je za TV Prva kazao da su u planu regionalni centri ocenjivanja, ali da je krajnji cilj da se uvede testiranje znanja đaka na svake dve godine. On smatra da to neće biti prenaporno za decu, jer će ti testovi biti obična provera znanja.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

mala matura Vreme u Novom Sadu naplata novorođenčad isključenje vode jkp novosadska toplana RHMZ raspored sahrana novi sad servisne informacije betanija JKP Vodovod i kanalizacija novosađani sahrane elektrovojvodina završni ispit jkp lisje vremenska prognoza novi sad bebe servisne informacije novi sad bez struje centralno groblje u Futogu gradsko groblje isključenja struje novosadsko porodilište Isključenje struje Republički hidrometeorološki zavod klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode JKP Gradsko zelenilo Elektrodistribucija Novi Sad