Šarčević: Srednja škola će biti obavezna u Srbiji

Šarčević: Srednja škola će biti obavezna u Srbiji

Srednja škola u Srbiji biće obavezna – to je predviđeno Nacrtom strategije obrazovanja 2030, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je za Tanjug objasnio da je za uvođenje obavezne srednje škole potrebna izmena Ustava, koja će zapravo, kako kaže, samo formalizovati ono što se već dešava u praksi.

Ministar je naveo da je znatno povećan broj učenika koji po završetku osnovne škole upisuju srednju. Samo pre tri i po godine, kaže, srednju školu je upisivalo 85 odsto svršenih osnovaca, dok danas upisuje 95 odsto njih. Tako je broj dece koja ne nastavljaju školovanje posle osnovne škole, smanjen sa 15 na pet odsto.

Šarčević navodi kako veliki potencijal predstavlja dvogodišnje srednje obrazovanje, koje obuhvata oko četrdeset zanimanja, među kojima su viljuškarist i servirka. Ta zanimanja, kako je rekao, mogu da budu zanimljiva onima koji ne žele da nastave dalje školovanje.

Takođe, učenici iz marginalizovanih grupa, dodaje, po dualnom modelu obrazovanja imaju mogućnost da rade, zarade i da se školuju.

Podseća da je osnovnim obrazovanjem, koje je po Ustavu obavezno, danas obuhvaćeno 99,8 odsto dece, obaveznim predškolskim programom 98,6 procenata mališana, a da je obuhvat dece koja upisuju srednju školu 95 odsto.

Zemlje koje imaju obuhvat dece srednjim obrazovanje 95 odsto smatraju da im je ispunjen plan. Mi ćemo obuhvat dodatno povećati afirmativnim merama koje su predviđene za učeničke domove i sa mrežom novih profila – naveo je ministar.

Srbija je potpisnica Agende 2030 UN o održivom razvoju, koja predviđa da osnovno i srednje obrazovanje bude obavezno i besplatno.

Javna rasprava o Nacrtu strategije obrazovanja 2030 počinje 13. februara i to predstavljanjem toga u kom pravcu je planirano da se razvija predškolsko i osnovno obrazovanje. U martu će biti predstavljeni planovi za srednje obrazovanje, u aprilu učenički i studentski standard i investicije, zatim ide nauka i u junu visoko obrazovanje. Planirano je da u oktobru bude organizovano javno slušanje i usvajanje predloga strategije.

Ministar kaže da će sve sugestije koje se budu čule tokom javne rasprave biti analizirane i implementirane u konačnu verziju, koja će ići na usvajanje, prenosi B92.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Slobodan

  pre 1208 dana i 19 sati

  Znači, stiže obavezna vakcinacija i u srednje škole..

  Oceni komentar:
  0
  0