Šarčević: Studenti koji se opredele za dualno obrazovanje imaće zagarantovan posao

Šarčević: Studenti koji se opredele za dualno obrazovanje imaće zagarantovan posao

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju omogućava da studenti stiču znanja kroz učenje i rad u kompanijama, a to će doneti niz koristi za visokoškolske ustanove, poslodavce i studente.

Time se, kako je rekao Šarčević u Skupštini Srbije, povećava relevantnost visokog obrazovanja, povećanje zapošljavanje svršenih studenata i osavremenjivanje nastavnog procesa kroz saradnju sa privredom.

On je istakao da studenti koji se opredele za takvu vrstu studija mogu da računaju na veliku podršku kompanija uz "dobar ugovor" i garantovan posao.

Ovo je reformski pravac onih grana razvoja privrede koji zasigurno zadržavaju mlade ljude u zemlji, dobar signal kompanijama koje imaju razvojne pravce i istraživačke laboratorije u Srbiji – rekao je Šarčević, prenosi Beta.

On je podsetio da je pre dve godine usvojen Zakon o dualnom obrazovanju u srednjim školama i da se, uz sve kritike određenog dela javnosti, taj model pokazao kao "dobra priča".

Prema podacima koje je izneo, u prvoj godini bilo je 400 đaka, a ove godine ih ima 7.400, što je pokazatelj da zainteresovanost raste iz godine u godinu.

Ministar je istakao da su u izradi Predloga zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju učestvovali Institut "Mihajlo Pupin", i fakulteti beogradskog univerziteta, poput Mašinskog, i da će doprineti razvoju istraživanja i inovacija.

Ceo proces je zajednički projekat srpske nauke i visokog obrazovanja i Privredne komore i svih koji treba da kažu šta je to potrebno – rekao je Šarčević, a prenosi "Politika".

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan