ŠARČEVIĆ: "Uvešćemo zdravu hranu u škole"

ŠARČEVIĆ: "Uvešćemo zdravu hranu u škole"

Pekare i prodavnice brze hrane mogle bi uskoro da budu "proterane" iz srpskih škola, a da njihovo mesto zauzme zdrava hrana. Ministar prosvete Mladen Šarčević formirao je tim koji će se baviti reformom ishrane đaka, a prvi korak je prikupljanje podataka o tome koliko škola ima kuhinju, gde su one u upotrebi, a gde je potrebno renoviranje i nabavka opreme...

Šarčević, za "Večernje novosti", kaže da će učiniti sve da ishrana dece u školama bude potpuno u sistemu prosvete – kroz školske kuhinje, ugostiteljske škole ili restorane đačkih i studentskih centara, u kojima bi se spremali obroci i za škole. Tako bi se sprečili slučajevi trovanja poput onog koji se nedavno dogodio beogradskim osnovcima kada je pronađena salmonela u hrani koju je spremala firma "Ketering i bejk".

- Samo ako se sve radi u okviru našeg sistema, možemo stvari da držimo pod kontrolom. Ne može da hrani decu neko ko se time nikada ranije nije bavio. Ispravnost mora da se podrazumeva, ali da se vodi i više računa o kvalitetu – kaže Mladen Šarčević. - Poseban problem su javne nabavke, koje obavezuju školu da uzme najjeftiniju ponudu.

Šarčević kaže da je počela evidencija u školama, kako bi se utvrdilo koliko ih je spremno da priprema hranu za svoje đake. Prvi rezultati, za Beograd, kažu da 72 odsto osnovnih škola ima kuhinju, ali tek polovina od tog broja je u upotrebi. U ostalima ili nedostaje oprema ili nemaju kuvarice i servirke. Zasad su anketom o ishrani učenika obuhvaćene 773 škole širom Srbije.

On najavljuje i projekat promocije zdrave ishrane u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, gde će se uvesti "školsko voće" i "školsko mleko".

- Pokušaćemo da za deo učenika nabavimo ove voćne i mlečne užine potpuno besplatno, a za ostale po najnižim cenama. Biće to namirnice najvišeg kvaliteta, zdrave i hranljive – najavljuje Šarčević. - Želimo da decu učimo koliko je važna zdrava ishrana, a ne da im u školama prodajemo čips i slatkiše. Nemam ništa protiv peciva, ali u kontrolisanim količinama.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad centralno groblje u Futogu matična knjiga rođenih almaško groblje RHMZ havarija na vodovodu porodilište sahrane isključenja struje jkp novosadska toplana horoskopski znaci JKP Vodovod i kanalizacija bez struje jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad bez vode gradsko groblje horoskop elektrovojvodina servisne informacije isključenje vode novosadsko porodilište bebe vremenska prognoza novi sad betanija radosne vesti Republički hidrometeorološki zavod klinika za ginekologiju i akušerstvo