Šašićeva rivijera: Otkrivamo vam tajnu dunavsku oazu nadomak Novog Sada

Šašićeva rivijera: Otkrivamo vam tajnu dunavsku oazu nadomak Novog Sada

Kada udari suša i žega, kada temerature postanu toliko visoke da se asflat topi pod nogama ljudi kao da ne pričaju niočemu drugom sem o vremenu, putovanju ili Štrandu. To je doba godine kada se Dunav povuče i otkrije nam skrivene plaže i dugačke peščane sprudove.  Ukoliko vam je dosta prenatrpanog Štranda gde nema mesta za peškir, a Oficirac vam se čini nekako suviše niz vodu od gradske kanalizacije i imate malo avanturističkog duha, predlažemo vam malu ekspediciju i obilazak Šašićeve rivijere, mesta za koje zna malo Novosađana.

Ovaj dunavski biser nalazi se na nekih dvadesetak kilometara  uzvodno od Novog Sada. Ukoliko idete sa sremske strane, onda između Banoštora i Suseka skrenete do čarde Koruška (poznati toponim u tom delu). Lokalci ovo mesto nazivaju kanal ili bara i u doba kada je Dunav malo viši tu hvataju kedere za pecanje, a preko leta tu se stvori kolonija kampera koji po mesec  dana uživaju u ovom delu Srema  sa fenomenalnom prirodom. Kada stignete možete zamoliti nekog da vas preveze „preko“ na Šašićevu adu koja je najveće od tri ostrva koja čine ovu rivijeru.

Kamperi kod Koruške

 

Ukoliko dolazite sa Bačke strane, uputite se do Begečke skele koja spaja Begeč sa Banoštorom.  Tu ćete zamoliti nekog da vas preveze čamcem do Šašićeve ade.

Rado izlaze u susret

 

Kada jednom stignete i pobodete suncobran, sav trud i cimanje oko putovanja odmah će se isplatiti. Dočekaće vas čista i skoro pusta plaža koja se tokom niskog vodostaja spoji sa susednim ostrvom. Kupanje na ovoj plaži je pravo zadovoljstvo. Sa glavne strane ostrva voda je plitka do butina skoro do polovine Dunava, dok je u dunavcu mnogo dublja i mnogo toplija. Uzvodo od Šašićeve ade nalaze se još dva manja ostrva, Ljerkino malo i Ljerkino ostrvo (ovo su lokalni toponimi koji mogu da variraju od sela do sela).  Iako se ove plaže nalaze nizvodno od mesta koje lokalno stanovništvo nazivaju Susečkom govnarom, neka vas to ne brine. To je samo livada za ispašu i pojenje krava koja po lepoti  trave i ukupnom dojmu više podseća na reklamu za kakvu švajcarsku čokoladu. 

Čisto uživanje

Tokom sušnog perioda dva ostrva se sapajaju u jednu plažu

Vole ekstremno kampovanje

Sem nekoliko kampera, lokalaca koji se u tišini brčkaju i ribara koji čiste mreže i pregledaju ulov plaža je u glavnom skoro pusta i za svakog ima više nego dovoljno mesta. I tako je većinu vremena, ali upravo tokom ove naše posete pojavila se šarena ekipa koja je unela malo boja i zvukova na mirnu plažu.  U jednom momentu, začulo se glasno i veselo pevanje, a u sledećem već su se zašarenili raznobojni kanui koji su pristajali na sam špic ade. Desetak kanua  i njihova posada krenula je užurbano da se raspakuje i postavlja šatore.  Vođa ove regate je Duško Obradović profesor programiranja u  gimnaziji Veljko Petrović iz Sombora.

Regataši

 

- Već desetak godina, u ovo doba vodim učenike naše gimnazije, njih dvadesetak, kanuima od Sombora do Prahova. To je nekih 600 kilometara veslanja i cela avantura traje oko dve njedelje, priča nam profesor, dok posada priprema logor i sprema čamce.

- Najviše što nauče tokom ovog putovanja, je da mogu mnogo više nego što sami misle da mogu, smatra profesor i objašnjava da učenici koji žele da pođu na ovu turu moraju da prođu strogu selekciju i što se tiče proseka i generalno ponašanja i vladanja.

Ana Marija Uri, maturantkinja ove gimnazije je već iskusna veslačica koja svake godine od prvog razreda plovi ovim vodama.

Ana Marija Uri

 

- Po završetku ove ture imaću ukpno 2.200 preveslanih kilometara, priča nam Marija i kaže da je ovo za nju najlepši deo raspusta i da su izazovi svake godine drugačiji.

U jednom mometu oko posade regate okupili su se i zainteresovani mališani koje su učenici gimnazije rado provozali u kanuima. I prijateljstvo je uspostavljeno.

 

Ukoliko se odlučite da posetite Šašićevu rivijeru bitno je napomenuti da je ovo potpuno divlja plaža. Nema kafića, nema krofni i plačinki tako da sami nosite svoje piće i hranu. Takođe nema ni spasilačke službe tako da se svima savetuje da maksimalno brinu o svojoj bezbednosti. Na kraju treba napomenuti da svi koji dolaze na ovaj dunavski biser, se jako trude da on to i ostane. Sve što ponesu na plažu vrate sa sobom i ne ostavlju smeće ni na plaži ni u Dunavu. Ako se odlučite za dolazak, poštujte ovo pravilo.

 

POSETA SVINJE: U jednom momentu tokom kupanja učinilo nam se kao da je neko doveo veoma velikog crnog psa na plažu. Nismo na to obraćali previše pažnje sve dok se taj, naizgled veliki pas, nije malo primakao. Ispsotavilo se da je reč o jednoj velikoj crnoj svinji koja je izgleda pobegla iz nekog svinjca i nekako došla do plaže. Protrčala je pored iznenađenih kupača, oborila par suncobrana i nastavila svojim putem. Nakon par trenutaka tu su se našli i njeni goniči skoji su se raspitivali o pravcu kretanja pomenute krmače. Fotografije događaja nemamo, jer je reporter za svaki slučaj bežao u vodu :-)

Oceni vest:
32
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Spider Pig

  pre 2576 dana i 20 sati

  E ovo je baš opušten, lep i zanimljivo napisan članak :) Svaka čast.

  Oceni komentar:
  1
  20