Sastanak gradonačelnika sa predsednicom Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope

Sastanak gradonačelnika sa predsednicom Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa saradnicima održao sastanak u Gradskoj kući sa novoizabranom predsednicom Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope Gudrun Mosler Tornstrom i sekretarom Saveta Evrope Andreasom Kiferom.

Oni su došli u posetu Srbiji na poziv predsednika Vlade Aleksandra Vučića i borave u zemlji od 12. do 14. januara, dok im je domaćin posete ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Na sastanku su predstavnici Grada Novog Sada sa delegacijom Kongresa razgovarali o više aktuelnih tema koje su se odnosile prvenstveno na funkcionisanje grada, odnosno upravljanje lokalnom samoupravom i na isticanje primera dobre prakse. Delegacija je posebno istakla multietničnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost kao prepoznatljive karakteristike Novog Sada i dala punu podršku za sprovođenje politike u pravcu podsticanja skladnog suživota i tolerancije mnogobrojnih nacija u jednom gradu.

Gradonačelnik je takođe razgovarao sa gostima o unapređenju efikasnosti lokalne samouprave i poboljšanju kvaliteta života građana Novog Sada, dok su predstavnici Saveta Evrope iskazali apsolutnu podršku unapređenju lokalne samouprave i to u pravcu razvoja demokratije, ljudskih prava i transparentnosti svih administrativnih procesa. Oni su istakli da nedavno dobijanje dve prestižne evropske titule, a to su Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope, za Novi Sad znače mnogo i da su dokaz da je grad na pravom putu razvoja.

Najavljeno je da će krajem narednog meseca u Novom Sadu biti organizovana poseta predstavnika Nadzornog komiteta Kongresa koji priprema izveštaje o lokalnoj i regionalnoj demokratiji i redovno nadzire kako se preporuke Kongresa sprovode u posmatranim državama. Cilj je uspostavljanje otvorenog i konstruktivnog dijaloga sa vlastima na svim nivoima, a razgovor bi se vodio u pravcu pitanja vezanih za prekograničnu saradnju, unapređivanje poštovanja prava manjina, organizaciju i funkcionisanje struktura lokalne vlasti u Gradu Novom Sadu, a posebno u svetlu posvećenosti Srbije Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

gradsko groblje isključenje vode almaško groblje horoskopski znaci isključenja struje porodilište betanija vremenska prognoza novi sad jkp lisje havarija na vodovodu raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije Republički hidrometeorološki zavod novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija matična knjiga rođenih novosadsko porodilište centralno groblje u Futogu RHMZ sahrane bez struje horoskop bebe bez vode raspored sahrana i ispraćaja jkp novosadska toplana radosne vesti