"Savet" iz Rusije: Zajedno sa izborima raspisati i referendum o ulasku Srbije u NATO

"Savet" iz Rusije: Zajedno sa izborima raspisati i referendum o ulasku Srbije u NATO

Visoki funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije (JR) založio se za održavanje referenduma u Srbiji o ulasku u NATO zajedno sa vanrednim parlamentarnim izborima.

Na sajtu te stranke objavljeno je reagovanje Sergeja Železnjaka "u vezi sa izjavom premijera Srbije Aleksandra Vučića o tome da u zemlji neće biti održan referendum o ulasku u NATO".

Železnjak, koji je zamenik generalnog sekretara JR, je naveo da "probleme unutar zemlje moraju da rešavaju sami građani na referendumima".

- Odgovornim političarem može se smatrati samo onaj kome su prioritet interesi građana rođene zemlje i koji istupa kao realizator njihove volje - navodi se u izjavi Železnjaka.

Po njegovim rečima, Rusija smatra Srbiju, kao i druge zemlje balkanskog regiona bratskim, i zato "deli zabrinutost stanovnika tih zemalja zbog procesa nasilnog uvlačenja u alijansu".

- Pritom će se Rusija s poštovanjem odnositi prema bilo kom izboru naroda tih zemalja, ako to bude rezultat istinske volje gradjana - naveo je Železnjak.

On dodaje da ankete javnog mnjenja pokazuju da za 80 odsto Srba bilo koje probližavanje NATO predstavlja "bolno pitanje".

- Upravo zbog toga zahtev za svenarodno izjašnjavanje, zajedno sa održavanjem vanrednih parlamentarnih izbora, u potpunoj meri odgovara težnji većine građana zemlje, raspoloženih protiv NATO. Očekuje se da je više od 100 hiljada ljudi spremno potpisima da podrži inicijativu za održavanje referenduma - navodi se u izjavi.

Po njegovim rečima, referendum je najslobodnija i najdemokratičnija forma izjašnajvanja naroda i može jednom i zauvek da stavi tačku na najvažnije spoljnopolitičko pitanje koje može da odredi sudbinu države.

- Samo pošteno, otvoreno svenarodno izjašnajvanje može da zaustavi proces postepene diskretne atlantske integracije, da se stvore sigurne garancije neulaska Srbije i Crne Gore u NATO i očuvanje vojne neutralnosti, koje podržava većina građana - naveo je Železnjak.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad sahrane novi sad vremenska prognoza Elektrodistribucija Novi Sad lisje JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad Voša isključenja struje odbojka bez struje novosadsko porodilište smanjen pritisak vode betanija bebe jkp lisje memorijal velikana gradsko groblje elektrovojvodina almaško groblje radosne vesti Daško i Mlađa groblje raspored sahrana novi sad bez vode Spens vodovod servisne informacije OK Vojvodina havarija na vodovodu