SAVET: Kako da zaštitite svoje ljubimce u toku bučnih praznika

SAVET: Kako da zaštitite svoje ljubimce u toku bučnih praznika

Pirotehnika se najčešće koristi kako bi se proslavio završetak jedne i početak druge godine, ali, „lepota vatrenog slavlja“ ima i drugu stranu medalje. Povrede među mladima su česte, i bivaju veoma ozbiljne. Nesavesno korišćenje pirotehničkih sredstava dovodi nekada do trajnih ozleda, ali ne pate samo ljudi!

Životinjama je decembar, kao i ostali periodi godine kada se nešto slavi, ozbiljna noćna mora. Psi i mačke, ali i druge životinje, često umiru od stresa nastalog usled buke koju proizvode petarde i vatrometi.

Da li se ikada zapitate šta se dešava u glavi, telu i ušima jednog psa, čije je čulo sluha nekoliko puta razvijenije nego čovekovo, kada pukne petarda?

Nažalost, skoro da je nemoguće ukinuti petarde, vatromet i ostalu pirotehniku. Ali postoje načini kako možete da zaštitite svoje ljubimce u vreme praznika kada je „pucnjava“ najjača.

Kako da zaštitite svog psa:
• Tokom praznika psi bi trebalo obavezno da budu na povodniku, jer pas u stanju panike nije sposoban da sluša naređenja. Psa na povodniku nećete sprečiti da se ne plaši, ali ćete ga sprečiti da pobegne ili da pogine. Nikada nemojte šetati psa u vreme kada napolju čujete petarde ili zvuk vatrometa.
• Probajte da prepoznate strah kod vašeg ljubimca. Psi pod stresom često su nemirni, ne mogu pronaći svoje mesto, idu „tamo-vamo“, dahću, sline, oblizuju se. Probajte vi da budete smireni jer takvo pozitivno ponašanje utiče na psa.
• Psi koji inače žive u dvorištima bi tokom praznika trebalo da budu u kući, bar dok traje pucnjava. Kućica koja je u dvorištu često nije dovoljno „sigurno mesto“ za vašeg psa.
• Ako ljubimac traži vašu blizinu i zaštitu, priuštite mu je. Nemojte ga gurati od sebe, već ga bodrite i pustite ga bude u vašoj blizini. To mu stvara dodatnu sigurnost.
• Izbegavajte večernje šetnje, i veću aktivnost obavite tokom dana.

• Nahranite psa ranije, pre večernje buke, jer stres može da utiče na apetit psa, ali i na pojačano mokrenje ili neurednu stolicu.
• Navucite zavese i spustite rolete pre nego što pucnjava i vatromet počnu, barem u prostoriji u kojoj se pas najviše zadržava. Pojačajte televizor ili radio kako biste neutralizovali zvuke koji dolaze spolja.
• Igrajte se sa ljubimcem. Igra i nagrađivanje sa poslasticama psu odvlači pažnju od pucnjave. Ako pas ne reaguje na vašu igru, već je uznemiren, pustite ga da se primiri. Nemojte psa prisiljavati da radi nešto ako je pod jakim stresom i u stanju panike.

• Ako petarda jako pukne u blizini vašeg psa, reagujte veselo.
• Kontinuirano izlaganje stresu može uzrokovati dugoročna psihološka oštećenja i srčani udar, pa je kod pasa koji pokazuju veliki nivo stresa i u stanju su panike, možda poželjno da se razmotri terapija lekovima. Nikada nemojte davati lekove za smirenje na svoju ruku, a da se pre toga niste konsultovali sa veterinarom!
• I najvažnije – nikako nemojte kažnjavati psa, čak iako na vaše „zahteve“ ne reaguje na očekivan način, jer to samo dodatno pogoršava strahove.
• Decu obavezno sklonite od uplašenih ljubimaca, jer, inače mirne životinje, kada su uznemirene nekoga mogu ugristi.

Kako da zaštite svoju mačku:
• Pobrinite se da mačka uvek ima sigurno mesto na koje se može sakriti. Ona će sama odlučiti da li se u njemu želi ili ne želi sakriti.
• Ako imate mačku koju povremeno puštate da izađe iz stana, u vreme kada je vatromet ili kada „padaju“ petarde pogotovo uveče kada je pucanje izraženije, držite u kući. Mačka bi trebalo obavezno da ima ogrlicu sa vašim podacima u slučaju da pobegne ili odluta u strahu.
• Spustite rolete, navucite zavese i glasnijom muzikom/zvukom s televizora umanjite buku.
• Ako vaša maca pokazuje bilo kakav strah pokušajte ignorisati taj strah. Pustite je na miru, osim ako procenite da bi se mogla ozlediti.
Nikada ne kažnjavajte vašu macu i ne obraćajte joj se povišenim glasom jer ćete je time samo još više uplašiti.

 Izvor: Citymagazine.rs

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan