SAVET LEKARA: Kada dete odvesti prvi put kod stomatologa ?!

SAVET LEKARA: Kada dete odvesti prvi put kod stomatologa ?!

Oralna higijena, pravilna ishrana i redovni preventivni pregledi preduslovi su za pravilan i zdrav rast i razvoj zuba, a kako savetuju u Domu zdravlja "Novi Sad" prva poseta stomatologu preporučuje se između trećeg i devetog meseca odojčeta.

 

- Za oralno zdravlje deteta važan je i period trudnoće majke, provera  eventualne istorije bolesti porodica oba roditelja, a kasnije pravilna ishrana deteta i blagovremeno ukidanje varalica, flašica, zbog čega u novosadskom Domu zdravlja postoji praksa saradnje odeljenja ginekologije, pedijatrije i stomatologije – kaže Šef odeljenja dečije i preventivne stomatologije sa ortopedijom vilica i lica Doma zdravlja "Novi Sad" dr Sanda Končar.

Prva poseta stomatologu preporučuje se u periodu između trećeg i devetog meseca odojčeta, odnosno, insistira se na dvema posetama tokom prve godine života. Taj je period važan za procene rizika  nastanka oboljenja i ortodonskih anomalija i obuku roditelja o pravilnom održavanju higijene usta i zuba kod dece.

Prema rečima Dr Končar, u drugoj godini preporučene su dve posete stomatologu, dok je u trećoj obavezan prvi sistematski pregled. U tom uzrastu dete ima sve zube, dovoljno  je komunikološki  zrelo i saradljivo, te spremno da se i motorički osposbljava i osamostaljuje da vodi računa o higijeni zuba. To je vreme i za prvu lokalnu aplikaciju fluora. U ovom periodu od izuzetne je važnosti dobra, primerena priprema deteta na novo iskustvo – sredinu, mirise i zvukove, autoritete, pa je saradnja u trouglu – stomatološki tim – roditelj – dete presudna za pozitivno novo iskustvo deteta.

Najčešće oboljenje kod dece u najmlađem uzrastu je karijes ranog detinjstva ili cirkularni karijes. On je posledica nepravilnosti u ishrani – česti noćni obroci, davanje (posebno noću) zaslađenih napitaka – vode, čaja, sokova, pa i produženo dojenje. Jednako su problematične i upotreba flašice i varalice, sisanje prsta.

Izuzetno je važno uobročiti dete. Naime, period između obroka bitan je za vraćanje PH vrednosti u normalu. Grickanje, svejedno kojih namirnica, svako malo, sprečava regulisanje prirodne PH vrednosti u ustima.

Ukoliko se pravovremeno ne reaguje, kaže dr Končar, slede komplikacije praćene bolom i otokom, te intervencije koje nisu prijatne ni odraslom čoveku. Ukoliko je neki tretman, ipak, neophodan, u radu sa decom važno je ispoštovati postupak – reci, pokaži, učini.  To znači da se detetu pravonačinski priđe i stvori odnos uzajamnog poverenja – da mu se adekvatno objasni šta se radi, čime i na koji način; da mu se pokaže svaki instrument i tek kada dete shvati i prihvati – dela. Time se omogućava kvalitetniji trenutni rad, ali i sprečava stvaranje otpora za kasnije dolaske zubaru, preventivne preglede i eventualne tretmane.

Redovno pranje zuba i održavanje oralne higijene (bar dva puta dnevno), upotreba adekvatne četkice i paste sa fluorom, pravilna ishrana (3 glavna obroka i 2 užine, bez grickanja između) i redovne stomatološke kontrole – preduslovi su za zdrave i jake zube. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad Isključenje struje dnevni horoskop astrologija elektrovojvodina isključenja struje servisne informacije novi sad JGSP "Novi Sad" novosadsko porodilište bez struje bez vode raspored sahrana i ispraćaja zodijak bebe betanija jkp lisje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević horoskop JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad isključenje vode zdravlje obeležavanje novosadske racije uhapšen diler klinika za ginekologiju i akušerstvo vlada srbije izmena trase autobusa korona virus novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad