SAVET PULMOLOGA: Nosite maske protiv aero-zagađenja

SAVET PULMOLOGA: Nosite maske protiv aero-zagađenja

Zagađen vazduh uvećava rizik za nastanak svih bolesti disajnih puteva, poručuju stručnjaci.

Zagađen vazduh napunio je ovih dana ordinacije pulmologa u Srbiji – pomoć traži i staro i mlado. Najgore je u onim gradovima Srbije koje je poslednjih dana pritisla i magla, pa su koncentracije opasnih materija u vazduhu uveliko premašile dozvoljene vrednosti.

Prof. dr Branimir Nestorović, načelnik Odeljenja pulmologije i alergologije Univerzitetske Dečje klinike u Beogradu, kaže za "Politiku" da je juče bilo teško prebrojati sve mališane koji su u bolnicu stigli zbog pogoršanja izazvanog višednevnim aero-zagađenjem.

- Guše se i teško dišu i zdrave osobe, a kamoli deca, koja imaju osetljiva pluća ili već neku hroničnu bolest disajnih organa. Zagađen vazduh uvećava rizik za nastanak svih disajnih bolesti, a ko će se i razboleti, zavisi od toga koliko je organizam zdrav i koliko su očuvani imunski sistem i moć regeneracije. Hronični bolesnici naročito teško podnose aero-zagađenje – kaže sagovornik "Politike", savetujući da se pri izlasku na ulicu preko nosa i usta nosi barem marama ili šal.

Pulmolog dr Dejan Žujović, načelnik Dnevne bolnice u Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, ubeđen je da je došlo vreme da se i u Srbiji razmišlja o nabavci i nošenju maski preko lica kada su vrednosti zagađenja ovako visoke kao prethodnih dana. Kako hirurške maske nisu efikasne u zaustavljanju čestica čađi i smoga, a nezamislivo je šetati sa gas-maskom, on predlaže nabavku maski kakve nose stanovnici najzagađenijih evropskih i svetskih metropola, takozvane "3M pro dast", koje su neko "prelazno" rešenje. Cena im je oko 15 evra, kod nas ih nema u prodaji, ali se mogu nabaviti preko interneta.

Dr Žujović podseća da postoje i propisi, koji obavezuju nadležne da objave da u kojim gradskim oblastima je koncentracija ugljen-monoksida višestruko povećana i da zbog toga, ukoliko je nužno, delimično ili potpuno zabrane kretanje motornih vozila.

Inače, takva mera je prekjuče uvedena u Sarajevu, ali je redukcija saobraćaja po sistemu "par nepar" ukinuta posle jednodnevne primene.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan