Savet za borbu protiv korupcije ukazao na mogućnost malverzacija u radu javnih izvršitelja

Savet za borbu protiv korupcije ukazao na mogućnost malverzacija u radu javnih izvršitelja

U izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije o radu javnih izvršitelja, naročita pažnja je posvećena načelu srazmere između duga i imovine koja se pleni i prodaje radi njegove naplate.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2017. godine, kojom je Sloveniji naloženo da svom državljaninu Zoranu Vaskrsiću isplati 85.000 evra odštete zato što mu je porodična kuća prodata zbog duga za vodu od 124 evra, mogla bi da bude povod za bitne izmene srpskog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, piše "Politika".

- Savet smatra da se posebno treba posvetiti pitanju srazmere između visine obaveze dužnika i sredstva i vrednosti predmeta izvršenja. Odsustvo i nepoštovanje srazmere omogućava velike malverzacije, a samim tim i korupciju. O tome treba voditi računa naročito nakon presude Evropskog suda u slučaju "Vaskrsić" – navode članovi Saveta.

Izveštaj obiluje optužbama na račun rada javnih izvršitelja.

- Postoji velika mogućnost korupcije kada je izvršitelj ovlašćen da može da prihvati procenu neke stručne osobe. Najviši model malverzacija proizilazi iz dilova između izvršitelja i procenjivača, jer nema čvrstih potpuno određenih kriterijuma i merila kako se utvrđuje vrednost neke nepokretnosti. Opšti je utisak da se u proceni i prodaji nepokretne imovine dešava najveća mogućnost korupcije i da zbog toga nadležnost za sprovođenja ovog sredstva izvršenja treba vratiti sudu ili se mora dati dužniku pravo da sam angažuje stručnjaka za procenu nepokretnosti – naglašava se u izveštaju.

Posebno se ukazuje na veliku mogućnost izvršitelja da bez učešća suda odlučuju o imovinskim pravima građana.

- Stiče se utisak da je izvršenje u celosti iz sudske nadležnosti preneto na izvršitelje. Oni su postali moćnici koji odlučuju o celokupnom postupku izvršenja, čak i o pravnim lekovima. To izaziva veliko nezadovoljstvo jer o pravima ne odlučuje nezavisan i nepristrasan sud, nego izvršitelji, koji su organ izvršne vlasti u potpunosti povezan sa Ministarstvom pravde, koje ih obučava, ocenjuje, bira, kažnjava i razrešava. Ovakvo regulisanje stvara bespomoćnost i utisak o kršenju ljudskih prava iz člana šest Evropske konvencije o ljudskim pravima, pravo na pravično suđenje, što izaziva veoma ozbiljne probleme, čak i afere, ali imogućnost nasilja u izvršnom postupku ili smrti ljudi nezadovoljnih odnosom prema njihovoj imovini koja je prodavana u bescenje, a koju su sticali celog života – piše u izveštaju.

Poseban odeljak je posvećen troškovima izvršnog postupka. Savet tvrdi da se nigde ne mogu pronaći podaci o finansijskom poslovanju i primanjima izvršitelja.

Najavljeno je smanjenje tarifa javnih izvršitelja i uvođenje elektronske javne licitacije.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad bebe opens 2019 sahrane jkp gradsko groblje novosađani opens distrikt novosadsko porodilište servisne informacije novi sad policija raspored sahrana i ispraćaja Novo naselje izmena režima saobraćaja betanija isključenja struje sahrane novi sad novorođenčad bez vode JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje bez struje novosadska policija horoskop Isključenje struje isključenje vode servisne informacije klinika za ginekologiju i akušerstvo