Savet za kulturu prihvatio predlog odluke o osnivanju Novosadskog dečijeg kulturnog centra

Savet za kulturu prihvatio predlog odluke o osnivanju Novosadskog dečijeg kulturnog centra

Grad Novi Sad želi da utiče na razvoj i negovanje nove publike na kulturnim dešavanjima.

Članovi Saveta za kulturu na današnjoj sednici jednoglasno su prihvatili Predlog odluke o osnivanju Novosadskog dečijeg kulturnog centra i uputili ga Skupštini Grada Novog Sada na razmatranje.

Кroz delatnost Centra, kako se navodi u obrazloženju Predloga odluke, podsticaće se stvaralaštvo dece i mladih, kroz najrazličitije kulturne i edukativne aktivnosti u kojima će, pored dece, učestvovati i njihovi roditelji, staratelji i vaspitači. Predviđaju se i programski sadržaji i edukacije za decu sa posebnim potrebama, kao i decu iz osetljivih društvenih grupa. Saradnjom sa zainteresovanim akterima Novog Sada, koji se bave programima kulture i obrazovanja dece, uticaće se na razvoj i negovanje nove publike. Tako će, kako je navedeno, obrazovati novi proizvođači i korisnici kulture, osvešćeni od najranijeg detinjstva za učešće u kreativnoj industriji.

Predlogom odluke utvrđene su i delatnosti Centra, među kojima su izvođačka umetnost, druge umetničke delatnosti u okviru izvođačke delatnosti, umetničko stvaralaštvo, rad umetničkih ustanova, delatnost biblioteka i arhiva, delatnost muzeja, galerija i zbirki, umetničko obrazovanje, ostalo obrazovanje, izdavanje časopisa i periodičnih izdanja, ostala izdavačka delatnost, delatnost prikazivanja kinematografskih dela i ostale zabavne i rekreativne delatnosti.

Inicijativu o osnivanju Novosadskog dečijeg kulturnog centra, podnela je Mesna zajednica "Sonja Marinković", na predlog Društva "Raspustilište", a inicijativu su podržali Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo", projektni tim Omladinske prestonice Evrope – OPENS 2019, OŠ "Nikola Tesla", Srednja stručna škola u Novom Sadu i druge ustanove i organizacije koje se bave radom sa decom i mladima, kao i brojni građani.

Na današnjoj sednici Saveta većinom glasova prihvaćen je i Predlog odluke o izmeni Odluke o obrazovanju i imenovanju predsednika, zamenika predsednika i članova Odbora za obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i ulaska srpske vojske u Novi Sad.

STRUČNO MIŠLJENJE ZA SPOMENIK CARU NIKOLAJU: Inicijativa Odborničke grupe "Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka", za podizanje spomenika ruskom caru Nikolaju II Romanovu u Novom Sadu, kao i inicijativa Gradske organizacije Srpskog pokreta Dveri iz Novog Sada za podizanje spomenika Bošku Pavloviću, oficiru srpske vojske iz Prvog svetskog rata, biće prosleđene Zavodu za zaštitu spomenika kulture i JP "Urbanizmu", kako bi stručne službe dale mišljenje o navedenim inicijativama. Nakon dobijenog mišljenja, Savet će se izjasniti i o samim inicijativama, navodi se u saopštenju iz Skupštine Grada.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

astrologija isključenje vode dnevni horoskop Isključenje struje betanija gradonačelnik Miloš Vučević bez vode JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina isključenja struje Elektrodistribucija Novi Sad pošte srbije servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje bez struje sahrane novi sad štrajk poštara raspored sahrana novi sad vremenska prognoza novi sad obustava rada štrajk u pošti vremenska prognoza novosadsko porodilište raspored sahrana i ispraćaja bebe zodijak horoskop matičar novi sad novorođenčad