SAVET ZA ŠTAMPU: Skandalozne naslovne strane "Informera" i "Srpskog telegrafa"

SAVET ZA ŠTAMPU: Skandalozne naslovne strane "Informera" i "Srpskog telegrafa"

Savet za štampu najoštrije osuđuje objavljivanje iskaza osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića, kojima se na najgrublji mogući način krše dostojanstvo i privatnost žrtve, maloletne devojčice.

Današnjim naslovnim stranama "Informera" i "Srpskog telegrafa" ne samo da su pogaženi svi etički standardi profesije, već i elementarni principi ljudskosti i saosećanja sa detetom koje je preživelo strašnu traumu, kao i sa njegovom porodicom. Ovakvo bezobzirno objavljivanje detalja iz iskaza otmičara, za koje ne postoji nikakvo opravdanje, zaslužuje najoštriju osudu ne samo novinarke profesije, već čitave javnosti – smatra Savet za štampu.

Oni pozivajuju nadležne organe da ispitaju i kako su delovi iskaza iz istrage dospeli u medije, a porodicu žrtve i sve relevante organizacije i institucije da nam podnesu žalbe na ovakvo neetično "izveštavanje".  

Istovremeno, Savet izražava zaprepašćenje da je upravo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatražilo brisanje tog samoregulatornog tela iz Medijske strategije, uz obrazloženje da nadležnost Saveta ne priznaju svi štampani mediji. Reč je upravo o medijima koji su danas objavili ovakve skandalozne tekstove, a zanimljivo je da ih od sankcija za takvo ponašanje pokušava da zaštiti Ministarstvo za socijalna pitanja, koje bi trebalo da je najzainteresovanije za zaštitu žrtava od medijskog linča – navodi u savom saopštenju Upravni odbor Saveta za štampu u kom se nalaze predstavnici Asocijacije medija, Lokal presa, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije.

Šta su o ovom slučaju izjavili NUNS i ANEM, možete pročitati na sajtu N1.  

Oceni vest:
9
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan