Saveti pred putovanje u inostranstvo: Carini se sva roba vrednija od 100 evra

Saveti pred putovanje u inostranstvo: Carini se sva roba vrednija od 100 evra

Putovanje automobilom na more zahteva i dobru pripremu, a malo ljudi zna da je neprijavljeno iznošenje ili unošenje više od 10.000 evra iz zemlje carinski prekršaj.

Ovaj propis je stupio na snagu 1. januara ove godine, prema zakonu o sprečavanju pranja novca.

Pre putovanja u inostranstvo, treba se raspitati o propisima. Propisi se odnose na sve putnike, bez obzira na to da li je reč o rezidentima – domaćim državljanima koji imaju prebivalište u Srbiji  i stranim državljanima koji imaju boravak duži od godinu dana u našoj zemlji, ili pak o nerezidentima.

Naši turisti ne moraju, ali bi bilo poželjno, da prijave svu tehničku opremu koju iznose iz zemlje. Putnik bi trebalo da zahteva od carinskog organa da mu izda obrazac za privremeni izvoz. Iako nije obavezno, savet je da to ipak uradite, jer prilikom ulaska u zemlju imate dokaz da ste nešto izneli i da to vraćate u zemlju.

Carine se svi proizvodi vrednosti veće od 100 evra, pišu "Novosti".

U Srbiju je dozvoljeno uneti jedan boks ili 200 komada cigareta, 100 cigarilosa ili 50 cigara, 250 grama rezanog duvana, ili sve ove proizvode kombinovane u težini od 250 grama.

Kakvi propisi važe u zemljama kroz koje putujete, ili u kojoj ćete letovati, možete saznati u konzularnim predstavništvima, ili na zvaničnim sajtovima carina tih zemalja.

Šteta

Državljani Srbije koji dožive bilo kakvu neprijatnost u zemlji u kojoj letuju, ili dok su u tranzitu, moraju da znaju da i u slučaju sudara ili obijanja, krađe vozila ili prtljaga, uvek moraju da obaveste i tamošnju policiju, ali i svoju osiguravajuću kuću.

Da biste naplatili osiguranje, neophodno je da vam policija koja obavi uviđaj da i overen zapisnik o štetnom događaju.

Krađa dokumenata

U slučaju da vam neko ukrade kreditnu karticu, prvo što morate je da pozovete svoju matični banku i da ih obavestite o tome da bi je blokirali.

Kod krađe nekog od dokumenata, ili gubitka, slučaj ćete prijaviti policiji te zemlje, a zatim se obratiti našoj ambasadi ili konzularnom predstavništvu u toj zemlji.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija isključenja struje isključenje grejanja dnevni horoskop novorođenčad policija Isključenje struje bez struje raspored sahrana i ispraćaja MUP JKP Vodovod i kanalizacija bez grejanja raspored sahrana novi sad bebe jkp novosadska toplana novosađani Dom zdravlja jkp lisje sahrane novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo astrologija horoskop horoskopski znaci novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod bez vode Dom zdravlja Novi Sad srpska pravoslavna crkva isključenje vode servisne informacije novi sad