Saveti: Šest vežbi protiv bola u ramenima

Saveti: Šest vežbi protiv bola u ramenima

Umor i stres najčešći su uzroci napetosti u ramenom pojasu. Tako nagomilana tenzija u mišićima ramena vremenom uzrokuje dodatni umor, a neretko i bolove.

Da bi se ovo stanje sprečilo mogu da pomognu ciljane vežbe za rameni pojas koje su laganog intenziteta i poboljšavaju cirkulaciju, pokretljivost u zglobovima i potpomažu pravilno držanje tela.

Mogu da se kombinuju i sa setovima vežbi za druge delove tela, a mogu i da se primenjuju samostalno.

Osim pravilnog vežbanja važno je da se vodi računa o disanju.

1. Odručenje

Zauzmite raskoračni stav u širini ramena, ruke su uz telo opružene. Odmičite ruke od tela u stranu, levo i desno, i podižite, tako da ih opružite iznad glave, zatim ih vratite istom putanjom u početni položaj. Obratite pažnju na disanje. Kada podižete ruke udišite, a kada spuštate izdahnite. Vežbu ponovite 10 puta.

2. Ruke ispred tela

Zauzmite raskoračni stav u širini ramena, ruke su uz telo opružene. Podižite ruke iznad glave, tako da prolaze ispred tela. Pre nego što ruke dođu u krajnju tačku, podižite se na prste. Kad podižete ruke udišite, kad ih spuštate - izdahnite. Vežbu ponovite 10 puta.

3. Rotacije

U početnom položaju, u stavu u širini ramena, ruke raširite u visini ramena, ali savijte u laktu pod uglom od 90 stepeni, s tim što je podlaktica jedne ruke usmerena nagore, a druge nadole. Nadlaktice su konstantno u istom, ravnom položaju, dok podlaktice istovremeno i sinhronizovano menjaju položaj (gore-dole i obratno, jednom i drugom rukom). Dišite kratko, sinhronizovano, sa pokretom - izdisaj. Vežbu ponovite 12 puta.

4. Krugovi

Kao i u prethodnim, i u ovoj vežbi je početni položaj u stavu u širini ramena, ruke su opružene uz telo. Pravite bočne krugove unapred sa opruženim rukama. Udahnite kada su ruke u gornjem položaju, a kada ih spuštate izdahnite. Vežbu ponovite 12 puta.

5. Savijanje laktova

Iz raskoračnog stava u širini ramena ispružite ruke ispred tela u visini ramena. Savijajući laktove zabacujte ruke iza sebe u visini ramena, a zatim ih vratite u početni položaj. Kada zabacite laktove udišite, a kad ih vraćate izdahnite. Takođe, 12 puta ponovite vežbu.

6. Dijagonala

Isti početni položaj kao u prethodnim vežbama: stav u širini ramena, ruke su ispružene ispred tela. Dijagonalno ih širite i vratite u početni položaj, najpre jednom rukom, a zatim drugom suprotnu dijagonalu, posle čega ih vraćate u početni položaj. Udišite kada raširite ruke, izdahnite kada ih vraćate. Vežbu ponovite 12 puta.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad sahrane novi sad RHMZ isključenje vode policija bebe dnevni horoskop raspored sahrana i ispraćaja bez vode servisne informacije novi sad MUP Republički hidrometeorološki zavod astrologija bez struje mup novi sad jkp lisje raspored sahrana novi sad Dom zdravlja novosadsko porodilište betanija jkp novosadska toplana horoskopski znaci isključenja struje klinika za ginekologiju i akušerstvo novosađani JKP Vodovod i kanalizacija horoskop vremenska prognoza novi sad Dom zdravlja Novi Sad Isključenje struje