SAVETI STRUČNJAKA: Kako da smirite kožu kada izgorite na suncu

SAVETI STRUČNJAKA: Kako da smirite kožu kada izgorite na suncu

Kožu koja je izgorela nikako ne bi trebalo prskati dezodoransima i parfemima, jer oni dodatno iritiraju što može da uzrokuje upale koje na koži ostavljaju pigmentacije.

Bez obzira na zaštitu od sunca odećom dešava se da koža pocrveni, najčešće dekolte, ruke i lice.

Kako prenose "Novosti", doktorka Gorana Isailović, dermatolog, kaže da je u toj situaciji najvažnije da se pije što više tečnosti i da se koža hidrira kremama.

- Najbolji izbor su pomade koje sadrže ekstrakte kamilice, sladića, aloe vere, kao i već dobro poznati pantenol.One koži vraćaju vlažnost, ublažavaju upalu i pomažu da crvenilo prođe bez stvaranja fleka i pega – objašnjava dr Isailović.

Naravno, pomažu i kreme na kojima je posebno naznačeno da se primenjuju posle sunčanja.

Kožu koja je izgorela nikako ne bi trebalo prskati dezodoransima i parfemima jer oni dodatno iritiraju što može da uzrokuje upale koje na koži ostavljaju pigmentacije.

- Pojava plikova je znak da je neophodan pregled lekara. Jer, plikovi mogu da se otvore i inficiraju a to je onda ozbiljan problem – kaže doktorka Isailović. 

Oštećenja kože od sunčanja su uglavnom trajna. Fleke, ljuspice, keratoze pa čak i maligni tumora mogu da se jave posle nekoliko meseci, pa i više godina. Da bi se koža prirodno izborila protiv štetnog sunčevog zračenja važna je i ishrana. Savetuje se da se dnevno pojede kockica do dve crne čokolade jer antioksidansi - polifenoli koje sadrži štite od UV zraka. U namirnice koje pogoduju odbrani kože od sunca svrstavaju se i breskve, kajsije, šargarepa, grožđe, crno vino i zeleni čaj.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan