Saveti za bezbedno kupanje i boravak dece pored vode

Saveti za bezbedno kupanje i boravak dece pored vode

U vrelim letnjim mesecima, kada temperatura dostiže svoj maksimum, i deca i odrasli često borave pored vode. Međutim, ovaj vid zabave nosi sa sobom i brojne rizike, a najveći od njih je rizik od utapanja.

Statistike pokazuju da utapanje predstavlja vodeći uzrok smrti dece do 5 godina starosti i jedan od osnovnih uzroka smrti u svim ostalim uzrasnim grupama najmlađih.

Dok se mala deca najčešće utapaju u veštačkim  rezervoarma vode poput kade ili bazena, starija deca se češće utapaju u prirodnim, takozvanim otvorenim vodama (rekama, jezerima, morima i slično).

Posebno zabrinjava činjenica da deca tokom utapanja uglavnom ne viču i ne mašu rukama kako bi dozvala pomoć  – oni samo nestanu ispod površine, tako da često roditelj ili staratelj ni ne primeti da se sa detetom nešto dešava, sve dok ne bude prekasno. Istraživanja pokazuju da je u preko 80 odstvo slučajeva utapanja, u okolini deteta bio neko od odraslih, ali da je njihova pažnja bila usmerena na drugu stranu.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd pripremio je nekoliko veoma jednostavnih saveta koji mogu doprineti bezbednosti dece i svesti njihov rizik od utapanja  na minimum.

1. Učinite svoj dom i dvorište bezbednim

Ogradite bazene i druge vodene površine u dvorištu. Toaleti, burad, kante, korita, kofe – u sve njih mala deca mogu lako upasti, te je potrebno da ih ne držite ispunjene vodom ili dostupne deci. Obezbedite vaše dvorište tako da ga deca ne mogu samovoljno napustiti.

2. Decu nikada nemojte ostavljati bez nadzora u blizini vode

Nikada ne zadužujte stariju decu da čuvaju mlađu tokom kupanja, plivanja ili igre u blizini vode. Dete koje ne zna da pliva i u plićaku treba da nosi kolut, mišiće ili pojas na naduvavanje, u skladu sa svojim uzrastom. Ukoliko je dete u vodi, postarajte se da dete mlađeg uzrasta uvek bude u blizini odrasle osobe, bukvalno "nadohvat ruke“. Naučite dete da pliva.


Upozorite decu da boravak u otvorenoj vodi (reke, jezera, mora) nije isti kao boravak i plivanje u bazenu. Potrudite se da unapredite vašu veštinu plivanja, kao i da naučite osnove pružanja prve pomoći, pre svega osnovne postupke oživljavanja (kardiopulmonalne reanimacije).

3. Upoznajte dete sa pravilima bezbednosti na plovilima

S obzirom da je poslednjih godina broj i raznovrsnost plovila sve veći, a da na nekima od njih deca, pre svega adolescenti, često borave i sami (različiti vodeni skuteri, daske za jedrenje, pedaline i slično) veći je i rizik od nastanke nezgoda i posledičnog utapanja dece.

Kako bi boravak vašeg deteta na plovilu bio što bezbedniji, postarajte se da na njemu deca uvek nose prsluk za spasavanje koji je odgovarajuće veličine. S obzirom da je alkohol jedan on najčešćih uzročnika nezgoda u vodenom saobraćaju, kako biste zaštitili sebe i svoje najmilije uzdržite se od konzumiranja alkohola na plovnom objektu. Naučite decu pravilima ponašanja na plovilu – objasnite im zašto ne bi trebalo da ruke i noge guraju van plovila ili trče po njemu. Pridržavanje većine navedenih saveta ne zahteva puno vremena ni veštine, a može spasiti život vašem detetu.


4. Obratite posebnu pažnju na skokove u vodu

Naučite decu da ne skaču u vodu nepoznate dubine. Skakanje u plitku vodu, ili udarac o ivicu bazena prilikom skoka predstavljaju česte uzroke povreda kičme, a mogu dovesti i do utapanja. Naučite decu da prvo uvek pažljivo provere dubinu vode u koju žele da skoče, kao i da prvi put uvek skaču na noge.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Izvor: Gradski zavod za javno zdravlje Beograd

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode novosadsko porodilište novosađani sahrane novi sad zodijak isključenje vode isključenja struje štrajk poštara bez struje elektrovojvodina jkp lisje Republički hidrometeorološki zavod skupština grada novog sada Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe horoskopski znaci gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana novi sad vremenska prognoza JKP Vodovod i kanalizacija dnevni horoskop betanija Dom zdravlja Novi Sad horoskop Elektrodistribucija Novi Sad novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad pošte srbije