Saznajte da li ste natprosečno inteligentni

Saznajte da li ste natprosečno inteligentni

Šta je zajedničko pametnim ljudima? Proučavanjem navika i sklonosti natprosečno inteligentnih ljudi, došlo se do liste od sledećih osam karakteristika koje poseduje većina izuzetno nadarenih pojedinaca.

1. Najstarije su dete u porodici. Prvorođena deca često su bistrija od mlađe braće i sestara. Ali, to nema nikakve veze sa genetikom. IQ koji je kod njih viši za u proseku tri poena nego kod mlađe braće i sestara naučnici dovode u vezu sa vremenom i trudom koji roditelji "ulažu" u prvo dete. 

2. Išli su u muzičku školu. Studija sprovedena 2004 pokazala je da šestogodišnjaci koji su imali časove klavira imaju viši koeficijent inteligencije od onih koji su išli u školu glume ili se nisu bavili vanškolskim aktivnostima.

3. Ne puše. Osobe koje su zagriženi pušači imaju u proseku za sedam poena niži IQ od nepušača.

4. Imaju zdravu telesnu težinu. Studija iz 2006. sugeriše da veći obim struka znači - slabiji umni kapacitet. Na testu rečnika osobe sa zdravim indeksom telesne mase zapamtile bi 56 odsto reči, dok su gojazni ispitanici pamtili sveka 44 odsto.

5. Levoruki su. Levoruke osobe navodno su bolje u "divergentnom mišljenju" što je tip mišljenja koji za rezultat ima kreativne ideje i inventivno rešavanje problema.

6. Skloni su "rekreativnom" korišćenju lakih droga. Studija u kojoj tokom više godina praćeno 6.000 Britanaca pokazala je da osobe koje sa 11 godina imaju IQ iznad proseka imaju više šansi da povremeno koriste lake droge kad pređu 30.

7. Vole mačke. "Kučkari" su otvoreniji, ali "mačkari" su pametniji i postižu bolje rezultate na testovima inteligencije. "Ovo donekle ima logike, osobe koje imaju psa obično su fizički aktivnije, življe i otvorenije prema drugima, sa druge strane, ako ste introvertni i osetljivi, a želite kućnog ljubimca, izabraćete mačku, tada je veća verovatnoća da ćete uživati u mirnim večerima uz knjigu.

8. Visoki su. "Već u trećoj godini, dakle, mnogo pre nego što škola i sistem umešaju svoje prste, visoka deca pokazuju znatno bolje rezultate na testovima kojima se testira kognicija", zaključuje se u studiji sprovedenoj na Prinstonu.

Vest u celini pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan