Sećanje na stradale: Obeležavanje 75 godina od Novosadske racije

Sećanje na stradale: Obeležavanje 75 godina od Novosadske racije

Obeležavanje godišnjice Novosadske racije – jedne od najvećih tragedija u istoriji Novog Sada, tokom koje su okupacione snage u Drugom svetskom ratu januara 1942. godine ubile i bacile pod led Dunava nekoliko hiljada ljudi, biće u ponedeljak, 23. januara na platou ispred spomenika Porodica.

Svečanost će početi u 12 sati na Keju žrtava racije, a prisustvovaće i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh SPC Irinej.

Patrijarh će održati pomen uz sasluženje episkopa bačkog Irineja, dok će pomen Jevrejske zajednice održati vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

Tom prilikom će nastupiti Hor Jevrejske opštine "Hašira", Hor Saborne crkve "Sveti Georgije" i orkestar Garde Vojske Srbije.

Najavljen je dolazak i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, delegacije Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, ambasada Izraela i Madjarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i predstavnika potomaka žrtava Novosadske racije, koji će položiti vence na spomenik "Porodica".

Po završetku programa, građani će biti pozvani da prisustvuju pomenu i kod spomen ploče na novosadskoj plaži "Štrand", a tim povodom obezbeđen je autobus JGSP koji polazi u 13.15 časova ispred platoa. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan