Šećer pospešuje kardiovaskularne probleme

Šećer pospešuje kardiovaskularne probleme

Srbija se i dalje nalazi u vrhu evropskih zemalja po broju umrlih od kardiovaskularnih bolesti. Podaci Svetske zdravstvene organizacije, kao i državnih instituta su zabrinjavajući, jer od tih bolesti sve više oboljevaju i pripadnici mlađe populacije.

Zakrčenja krvnih sudova, koja dovode do angine pektoris i infarkta, a samim tim i slabljenja srca, najčešća su oboljenja među stanovnicima naše zemlje, kažu stručnjaci. Ona za ishod u velikom broju slučaja imaju i smrt.

Više od 50.000 ljudi je prošle godine u Srbiji umrlo od kardiovaskularnih oboljenja. Ništa bolji podaci nisu ni za Vojvodinu ni za Novi Sad. Naime od ukupnog broja umrlih svaka druga osoba za uzrok smrti je imala upravo kardiovaskularna oboljenja.

Njihove uzroke treba tražiti prvenstveno u nezdravim životnim navikama, a stručnjaci navode četiri vodeća: nepravilnu ishranu, pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti i zloupotrebu alkohola. Glavni krivac za te bolesti ranijih godina su bile masti, međutim, danas je situacija nešto drugačija.

- Sada najviše okrivljavamo veliki unos šećera i veliki unos transmasnih kiselina. Posle toga dolazi veliki energetski unos, gde uvek mora biti svega puno i četvrta stvar jeste veliki unos soli, odnosno dodavanje soli tokom spravljanja i konzumiranja hrane – kaže Budimka Novaković, dijetoterapeut.

Iako podaci nisu ohrabrujući, a pomenute nezdrave navike kod velikog procenta stanovništva zastupljene, postoje načini da se loša statistika smanji, te da se oboljevanja i smrtni ishodi spreče.

- Ono što je uvek svima najteže a to je da povedu računa o tome da vode jedan zdrav, uredan i sređen život, da se poštede stresa, da naravno ukoliko imaju genetsku predispoziciju za poremećaj masti da povedu prvo higijensko-dijetetskim režimom života računa o tome, drugo da ako ni tim ne mogu da se uključe medikamenti i naravno da se tu posavetuju sa lekarom – napominje Radinka Pekić, internista-kardiolog.

Ona dodaje da obavezno treba voditi računa i o povišenom krvnom pritisku i šećeru, jer ukoliko neko ima samo dva od nekoliko pomenutih faktora rizika, šanse za kardiovaskularno oboljenje mu se znatno povećavaju.  

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

tajne horoskopa novorođenčad zdravlje novi sad bebe istraživanje bez vode novosadska policija bez struje Vreme u Novom Sadu Spens elektrovojvodina isključenje vode novosadsko porodilište Isključenje struje Republički hidrometeorološki zavod isključenja struje betanija vojvodina ns seme jkp novosadska toplana horoskopski znaci Elektrodistribucija Novi Sad horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević servisne informacije novi sad vremenska prognoza novi sad prognoza vremena JKP Vodovod i kanalizacija novosađani