Sedenje na kauču opasnije od sedenja na poslu

Sedenje na kauču opasnije od sedenja na poslu

Zaključci osmogodišnjeg ispitivanja iznenadili i same naučnike. Četiri sata dnevno ispred televizora za 50 odsto povećava rizik od srčanih bolesti.

Novo istraživanje američkih naučnika pokazalo je da nemaju svi oblici sedenja jednako štetan uticaj na zdravlje. Naime, oni su se i sami iznenadili kada su otkrili da je vreme koje neko provede sedeći na kauču kod kuće i gledajući TV povezanije s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti od sedenja na poslu.

Naučnici su analizirali podatke prikupljene u periodu od osam i po godina među 3.592 ispitanika. Podaci su uključivali informacije o tome koliko vremena su provodili sedeći na poslu a koliko vremena gledajući televiziju u odnosu na vežbanje u slobodno vreme.

Ustanovljeno je da je kod svih onih koji su odgovorili da su svakodnevno pred televizorom provodili četiri ili više sati, rizik od razvoja kardiovaskularnih problema i prerane smrti bio za 50 odsto veći u poređenju s pojedincima koji su svakodnevno ispred televizora sedeli dva sata ili manje.

Ni naučnicima nije u potpunosti jasno zbog čega je sedelački način života u slobodno vreme potencijalno štetniji od radno-okupacijskog sedenja, ali veruju da je odgovor u dugom neprekidnom sedenju.

– Većina ljudi ima običaj da dugo sedi na fotelji pred televizorom i da se uopšte ne pomera, a kamoli ustaje. Na poslu ipak povremeno moramo da ustanemo od stola – rekla je dr Dijaz. – Istovremeno, u slobodno vreme većina ljudi, dok sedi pred televizorom, sklona je da jede grickalice, prerađenu i brzu hranu sa slatkim sokovima ili alkoholom.

Drugo objašnjenje zašto je sedenje kod kuće štetnije od sedenja na poslu jeste i vreme kada se boravi pod vlastitim krovom. Istraživači tvrde da je sedenje ili ležanje nakon obilnog obroka u popodnevnim satima pogubno za zdravlje.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad izmena režima saobraćaja isključenja struje bez struje RHMZ novosadska policija JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo elektrovojvodina servisne informacije novi sad betanija novorođenčad jkp novosadska toplana mup novi sad 27. novosadski maraton jkp lisje sahrane novi sad Spens raspored sahrana i ispraćaja Aleksandar Vučić vremenska prognoza novi sad Isključenje struje bebe Elektrodistribucija Novi Sad bez vode isključenje vode novosađani novosadsko porodilište KCV servisne informacije