Šekler o biolaboratorijama u Srbiji: Nekome nije uspela transplantacija mozga

Šekler o biolaboratorijama u Srbiji: Nekome nije uspela transplantacija mozga

Od kada su se u javnosti pojavile priče da u Ukrajini postoje laboratorije u kojima se testira biološko oružje u saradnji sa SAD sa namerom da se, navodno upotrebi protiv Rusije, u srpskoj javnosti odmah su počele da kruže priče da takvih laboratorija ima i u Srbiji.

Pojedini javne ličnosti, desničari i korisnici društvenih mreža navode da ih ima četiri i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu. Prema tim tvrdnjama pregovori o formiranju laboratorija počeli su pre više od 10 godina, a počele su da rade posle 2012. godine.

Jednom od laboratorija, kako tvrde, rukovodi i mikrobiolog Milanko Šekler koji za N1 oštro odbacuje takve tvrdnje. On podvlači da u Srbiji ne postoje laboratorije koje bi ispunjavale uslove za razvoj biološkog oružja i ističe da su takva postrojenja izuzetno zahtevna i skupa.

Društvenim mrežama šire se tvrdnje novinara Siniša Ljepojevića da u Srbiji postoje četiri "biolaboratorije slične onima u Ukrajini i Gruziji", i to Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu, a da su njihovi "glavni eksponenti Tiodorović, Kon, Šekler i druga poznata lica".

Recimo kažem da je kod gospodna Ljepojevića pokušana transplantacija mozga, ali da nije izvršena sa uspehom, i da je potrebna magnetna rezonanca da se dokaže da li je isti ostao u glavi (…) Ja ću da se javno izvinim kada on pokaže te ugovore, i dokaže da ti ugovori postoje – kaže na to Šekler.

Objašnjava da za kategorizaciju laboratorija postoje standardi Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Svetske organizacija za zdravlje životinja (OIE) po kojima za laboratorije postoje četiri nivoa biosigurnosti.

Laboratorije u četvrtom nivou namenjene su za rad sa najopasnijim uzročnicima, za smrtonosne bolesti za koje ne postoje vakcine. Onaj ko radi u njima je vrlo ugrožen, jer ne može da bude zaštićen – ističe Šekler i dodaje da je reč o laboratorijama za bolesti poput ebole ili hemoralgične groznice.

U Srbiji ne postoji laboratorija kategorije četiri, a u trenutku izbijanja epidemije koronavirusa nije postojala čak ni laboratorija kategorije tri, ukazuje Šekler. U međuvremenu smo dobili dve takve laboratorije treće kategorije - "Vatreno oko" - koje su otvorene u saradnji sa Narodnom Republiko Kinom, podseća on.

– U Evropi su laboratorije sa stepenom četiri jako retke. Puno zemalja EU nema te laboratorije – dodaje mikrobiolog.

Kaže da je pre petnaestak godina posetio jednu takvu laboratoriju u Nemačkoj, koja se nalazi na ostrvu u Baltičkom moru i ograđena je bodljikavom žicom.

Na ulazu se skidate potpuno goli, sve stavljate u vaš ormarić. Onda idete potpuno nagi da se istuširate, pa još stotinjak metara nagi da zadužite veš i sve što vam treba za taj dan, onda ulazite u laboratoriju. Kad završite bacite sve sa sebe, ponovo se tuširate, pešačite stotinjak metara i oblačite ono u čemu ste došli. To je jako skupo da organizujete na dnevnom nivou. Niti je lako, niti je prijatno – objašnjava on.

Kad je reč o biološkom oružju, Šekler upozorava da će se, za razliku od ostalog naoružanja, "ono sigurno vratiti i uništiti i vas koji ste to koristili". Pritom su, dodaje on, za razvoj biološkog oružja potrebni ozbiljno znanje, ozbiljna oprema, ali i ozbiljni i, kako ističe, "vrlo maštoviti" naučnici.

Šekler oštro odbacuje i tvrdnje teoretičara zavere o zaraženim pticama koje se navigiraju da lete u Rusiju i napadaju tamošnje stanovništvo.

Ja sam doktorirao na divljim pticama, na četiri bolesti. On (Ljepojević) navigaciju ptica možda može da uradi, preporručio bih mu i da to objavi, dobiće Nobelovu nagradu sigurno. Ako nema ko, ja ću da ga predložim. Siguran sam da ume, a možda poznaje i ptičiji jezik – ironično zaključuje Šekler.

Na tvrdnje da se u Srbiji nalaze četiri američke vojne biolaboratorije, reagovao je i prodekan za međunarodnu saradnju niškog Medicinskog fakulteta Dragan Milić koji je za list Danas istakao da u najvećem gradu na jugu Srbije ne postoje ni javne, ni tajne biološke laboratorije, "izuzev u mašti onih kojima je potrebna pažnja i senzacionalizam".

Milić je rekao da su američka vojska i Ambasada SAD u Beogradu niškom Medicinskom fakultetu poklonile izuzetno vrednu opremu, ali da se ne radi o biolaboratorijama.

Radi se o opremi za gensku laboratoriju u kojoj će se raditi ispitivanja i tipizacija kancera kod obolelih, kao i ispitivanje naslednih bolesti – izjavio je Milić.

On je naveo da je Klinika za kardiohirurgiju dobila opremu za serološku i PCR laboratoriju, kao i za hiruršku salu i odeljenje intenzivne nege.

Oceni vest:
3
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan