Šekspiru u čast: Balet na godišnjicu njegove smrti

Šekspiru u čast: Balet na godišnjicu njegove smrti

U čast Vilijemu Šekspiru, koji je umro na današnji dan, Srpsko narodno pozorište večeras priprema balet o njegovim nalpoznatijim likovima, Romeu i Juliji. Balet počinje u 19 sati.

Oni koji srčano neguju baletsko nasleđe Srpskog narodnog pozorišta, a igraju u čast genijalnim stvaraocima i njihovim delima, jesu solisti i ansambl Baleta. Na probi baleta „Romeo i Julija", igrački i glumački, prostudirano je sve do detalja, uz orkestarsku pratnju i pod dirigentskom upravom Mikice Jevtića.

Veoma sam uzbuđen. To je velika uloga jer treba iskazati puno različitih emocija. Lepo je što imam priliku da igram ulogu Romea iz najpoznatijeg Šekspirovog dela. Posebno mi je značajno što ću igrati 23. aprila, na dan kada se obeležava 400. godina od Šekspirove smrti. Meni je to veoma važno, ne samo što sam Englez nego zato što ga smatram najvećim piscem svih vremena. Uloga Romea je za mene dragoceno iskustvo jer ću igrati sa Anom Đurić, koja tumači ulogu Julije - izjavio je Samjuel Bišop koji će se po prvi put oprobati u ulozi Romea.

U solističkim ulogama: Ana Đurić (Julija), Samjuel Bišop (prvi put u ulozi Romea), Andrej Kolčeriju (Tibalt), Maja Grnja (Grofica Kapulet), Marijana Ćurčija (Jutarnja igra), Olga Avramović, Sanja Pavić, Katarina Kljajić, Jelena Marković, Teona Radanović, Lana Stojanović (Julijine drugarice), Ivan Đerković (Grof Kapulet), David Gruoso (Merkucio), Milan Ivan (Benvolio), Stevan Sremac i Bojan Radnov (Tibaldovi drugovi), Nenad Vuković (Grof Monteki), Jelena Vukadinović (Julijina dadilja), Vladislav Šeguljev (Dužd), Đulio Milite (Paris), Gleb Sumanov (Otac Lorenco).

Učestvuju: Ansambl Baleta, Orkestar SNP-a i učenici Baletske škole iz Novog Sada.

GODIŠNJICA SMRTI ČUVENOG PISCA: Na današnji dan 23. aprila 1616. godine umro je engleski pisac Vilijam Šekspir, po mnogima, najveći dramski pisac u istoriji književnosti. Od 1585. nalazi se u Londonu, gde će vremenom postati suvlasnik pozorišta u kojem je i počeo kao nadareni glumac. Oko 1610. povukao se u rodni Stratford, u kojem umire 1616. Književni istoričari su hronologiju njegovih dela podelili na "doba učenja" od 1588. do 1594, doba velikih komedija od 1595. do 1600, sumorni "Hamletov period" od 1601. do 1604, "Lirov period" od 1604. do 1608. i "romantični period" od 1609. do 1613. Njegova brojna dela imaju univerzalan karakter i svevremena su. Dela: tragedije "Romeo i Julija", "Tit Andronik", "Julije Cezar", "Hamlet", "Otelo", "Koriolan", "Kralj Lir", "Makbet", "Antonije i Kleopatra", "Timon Atinjanin", "Perikle", brojne poznate istorijske drame i druga književna dela. 400 godina od njegove smrti danas obeležavaju brojne institucije u svetu, uključujući i Google. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan